Erişilebilirlik

250 Milyon Çocuk Zorla Çalıştırılıyor


Uluslararası Çalışma Örgütü ILO, dünyada 250 milyon çocuğun zorunlu işçi olarak çalıştırıldığını açıkladı. Örgütün tahmini rakamlarına göre, çocuk emeğinin en fazla sömürüldüğü yerler Asya-Pasifik ve Orta Afrika ülkeleri.

Çalışma Örgütü, Çocuk Emeğine Karşı Mücadele Günü nedeniyle yayınladığı raporunda çocuklar açısından en kötü ve en zararlı çalışma biçimlerine son verilmesi için çağrıda bulundu.

Amerika’nın Sesi Cenevre muhabiri Lisa Schlein’in haberine göre, Uluslararası Çalışma Örgütü rakamları bugün dünyadaki her altı çocuktan birinin çalışmak zorunda olduğunu gösteriyor. Örgüt, yapılan işlerin büyük bir kısmının çocukların zihni, fiziki ve duygusal gelişimine zarar verdiğini belirtti. 14 yaş altı çalışan çocukların büyük bir kısmı Asya-Pasifik bölgesinde yaşıyor ancak çocuk işçiliğinin oransal olarak en yaygın olduğu bölge Orta Afrika.

ILO, 179 milyon çocuğun ise uyuşturucu kaçakçıları, seks tacirleri ve silahlı çatışmaya giren militan gruplar tarafından çalıştırıldığını bildirdi. Bu çocuklardan bazıları ise maden ve taş ocaklarında çalışmak zorunda kalıyor.

ILO’nun Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı’nın başkanı Guy Thijs, çocukların çalışmak zorunda kalmasının temelinde ise ailelerin yoksulluğunun yattığını vurguladı. Thijs, çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için topyekun bir çaba sarfedilmesi gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Bunun aileler açısından doğuracağı sorunları görmezden gelerek sadece ‘çocukları çalıştırmayın’ demekle yetinemeyiz. Çünkü bu çocuklar yoksulluk nedeniyle çalışıyor. Bu nedenle biz de kapsamlı bir yaklaşım geliştiriyoruz. ILO sadece, çocuk emeğiyle ilgilenmiyor. Çocuk emeği herkese adil çalışma koşulları sağlanması kapsamında da önem taşıyor. Örgüt, yetişkinlerin adil koşullarda çalışmasıyla ilgileniyor ve bu bağlamda, sömürünün en kötü biçimlerinden biri olduğu için çocuk emeğiyle de ilgileniyor.”

Bu yılki Çocuk Emeğine Karşı Mücadele Günü’nde, Uluslararası Çalışma Örgütü özellikle küçük ölçekli madenlerle taşocaklarındaki çocuk işçiliğine son verilmesi konusuna odaklandı. Örgütün tahminlerine göre, 5 ila 17 yaş arasındaki yaklaşık bir milyon çocuk çok tehlikeli koşullar altında madenlerde ve taşocaklarında çalışıyor.

ILO İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı baş uzmanı Malcolm Gifford, çocukların yetişkinlerin giremediği dar tünellere girebilmelerinden dolayı madenlerde çalıştırıldığını belirtti. Uzman şöyle dedi:

"Çok kısıtlı çalışma sahaları var. Havada, oksijen eksikliği var. Bu nedenle solunum rahatsızlıkları ve aşırı toz gibi sorunlar yaşanıyor. Madenlerin dibi hem çok tozlu hem de çok sıcak. Ayrıca tünellerin çökme riski de var. Tünellerin çökmesini önlemek için daha fazla araç gereç gerekiyor ve kazaların bir çoğu da buradan kaynaklanıyor.”

ILO uzmanları, madenlerde ve taşocaklarında çalışan çocukların sayısının nisbeten düşük olduğunu belirterek bu tür yerlerde çocuk emeği kullanılmasına son verilmesinin mümkün olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG