Erişilebilirlik

'Musevi Düşmanlığına Türkiye'de Yer Yok'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta, Dışilişkiler Derneği’nde yaptığı konuşmada Amerika ziyaretini ve Başkan Bush'la görüşmesini şu sözlerle özetledi:

"Türk-Amerikan ortaklığı sadece iki tarafın çıkarlarına hizmet etmekle kalmıyor, bölgede ve çok daha geniş bir coğrafyada olumlu gelişmeleri teşvik eden bir güç birliğine işaret ediyor. Bu ziyaret bu ortaklık açısından verimli geçmiştir."

Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin ABD ile ilişkilerini olumsuz etkileyeceği yönündeki hatalı tahlillere itibar edilmemesi gerektiğini belirttikten sonra iki ülkenin birbirini zannedilenden daha iyi tanıdığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, New York'ta Yahudi Aleyhtarlığıyla Mücadele Derneklerinin liderleriyle buluştu. Başbakan, bu derneklerin Şefkat ve Cesaret ödülünü alırken, Musevi düşmanlığını "utanç verici bir akıl hastalığının tezahürü” olarak niteledi. Musevi düşmanlığının Türkiye’de yeri olmadığını belirten Erdoğan, “Böyle bir hareket kültürümüze yabancı bir unsurdur” dedi.

Daha sonra Connecticut’daki Skorsky helikopter fabrikasına giden Başbakan Erdoğan, bu şirketle 389 milyon dolar karşılığında 12 adet deniz karakol helikopteri alımı konusunda mutabakat anlaşması imzalıyor.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, New York'ta gazetecilere, Skorsky firmasının, ABD ordusundan sonra enfazla helikopteri Türk ordusuna sattığını belirtti. Skorksy bugüne kadar Türkiye’ye 125 genel maksatlı helicopter sattı. Skorsky'den helikopter alımlarının 1985 yılından itibaren başladığını kaydeden Gönül, hükümetleri döneminde alınacak 12 adet deniz karakol helikopteri konusunda da anlaşmanın sağlandığını belirtti.

Başbakan Erdoğan akşam saatlerinde Türkevi’nde onuruna verilen bir davete katılacak. Burada New York ve çevresinde yaşayan Türklerle biraraya gelecek olan Başbakan Erdoğan daha sonra Türkiye’ye dönecek.

XS
SM
MD
LG