Erişilebilirlik

Başkent Washington Gipsy Kings'i Ağırladı


Fransa’nın güneyindeki çingene yerleşim bölgesinden gelen Gipsy Kings, tüm dünyada rumba flamenca denilen müzik türüyle tanındı. Kökeni Afrika’ya dayanan rumba, esir ticareti aracılığıyla Küba’ya ve daha sonra Barcaleno’ya yayılmış ve çingenelerin müziğine esin kaynağı olmuş. Gipsy Kings, özellikle flamenco ustası Paco de Lucia’dan etkilenmiş. Grup üyeleri, aralarında çingenelere özgü bir lehçe konuşuyor. 1987 yılında yayınlanan Bamboleo parçası Amerika’da da büyük ilgi gördü ve grup bu zamana kadar 14 milyondan fazla albüm sattı. Çingenelerin yaşam tarzı ve flamenco kültürü konusundaki belgeseller de Gipsy Kings’in tanınmasına yardımcı oldu. Grubun şarkıları birçok filmde de kullanıldı.

Gipsy Kings’in konseri başkent Washington yakınındaki Virginia eyaletinde bulunan Wolf Trap adlı parkta düzenlendi. Wolf Trap Vakfı’nın amacı, Amerika’da kültürel etkinlikleri yaymak ve halka, sanatın değerini öğretmek. Wolf Trap parkı, çiftliğinin bir bölümünü bağışlayan Catherine Filene Shouse yardımıyla kurulmuş. Shouse daha sonra 6800 kişilik bir tiyatro kurulması için para yardımı yapmış. 1971 yılında açılan Wolf Trap parkı, çeşitli eğitim imkanları da sunuyor. Wolf Trap’te Mayıs ayından Eylül’e kadar birçok konser ve gösteri düzenlenir. Burada düzenlenen konserleri izlemeye gidenler, gösteriyi oturarak izleyebildiği gibi, sahneden daha uzak çimenlik bölgelerde, piknik eşliğinde de seyredebiliyor. Wolf Trap Vakfı, eğitim programı çerçevesinde öğretmen ve velilere, sanatın önemini aşılamaya çalışır ve lise öğrencilerine burs sağlar...

Pop tarzı flamenkolarıyla tüm dünyada tanınan Gipsy Kings, ilk olarak düğünlerde, festivallerde hatta sokaklarda şarkı söyleyen bir grup olarak kurulmuş. Sürekli yer değiştirmeleri nedeniyle daha sonra Gipsy Kings, yani Çingene Krallar adını alan grubun ilk albümü çok fazla ilgi görmedi. 1986 yılına kadar üne kavuşamayan grup, flamenco tarzının kesinlikle değiştirilmemesi gerektiği bir dönemde, Orta Doğu, Latin Amerika ve Kuzey Afrika ezgilerini birleştirerek bir sentez yarattı. 1989 yılında George Bush’un başkanlık yemin törenine davet edilen grup, bu teklifi reddedip evlerine dönmeyi tercih etmiş.

XS
SM
MD
LG