Erişilebilirlik

Lübnan'a Yeniden İnceleme Heyeti


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriyeli istihbarat ajanlarının hala Lübnan’da faaliyet gösterdiğini belirten haberlerin doğruluğunu araştırmak üzere Lübnan’a yeniden bir heyet gönderiyor.

Kofi Annan Suriye’nin hala faaliyet gösterdiğini belirten en son haberler üzerine Lübnan’a yeni bir ekip göndereceğini açıkladı. Annan şöyle konuştu: "Bu ekip daha önce Lübnan ve Suriye’ye gitmiş ve Güvenlik Konseyi’ne bir rapor sunmuştu. Şimdi ise bazı unsurların Lübnan’da kaldığını belirten haberler alıyoruz. Neler olup bittiğini anlamak üzere, yeniden bir ekip göndermeyi düşünüyoruz."

Suriye’nin, tüm biriliklerinin Lübnan’dan çekilmesini öngören Güvenlik Konseyi’nin kararına uyduğunu kontrol etmek üzere, ilk ekip Mayıs ayında gönderilmişti. Bu ekip Suriye askerlerinin tümüyle çekildiğini, ancak istihbarat birliklerinin de çekildiğini doğrulayamayacağını belirten bir rapor vermişti.

İstihbarat birimlerinin çekilmediği haberleri üzerine Genel Sekreter Annan, özel temsilcisi Terje Roed Larsen’i Şam’a gönderdi. Larsen Suriye Lideri Beşir Asad’la Pazar günü görüştükten sonra raporunu gelecek hafta Annan’a sunacak. Annan, Larsen’le Asad’a bir mesaj gönderdiğini belirtti, fakat içeriğini açıklamadı.

Şu anda bir başka Birleşmiş Milletler heyeti Lübnan’da eski Başbakan Rafik Harriri’nin öldürülmesini soruşturuyor. Alman savcı Detlev Mehlis’in başkanlığında Fransız ve Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI uzmanlarından oluşan bu ekip Lübnan’a, geçen hafta gönderilmişti.

XS
SM
MD
LG