Erişilebilirlik

Bush: 'Stratejik İlişkimiz Var'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Beyaz Saray’da Başkan Bush’la görüştü.

Başkan Bush görüşmeden sonra Amerika’yla Türkiye arasında önemli stratejik ilişkiler bulunduğunu söyledi ve Erdoğan’la birçok konuyu ele aldıklarını belirtti. Başbakan Erdoğan da iki ülke arasındaki siyasi birlikteliği, geleceğe yönelik olarak nasıl geliştirip güçlendirecekleri üzerinde durduklarını söyledi.

Başkan Bush’la Başbakan Erdoğan arasındaki görüşme planlandığı şekilde Türkiye saatiyle 17:30’da başladı ve yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmeye Türk tarafından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ekonomiden Sorumlu Bakan Ali Babacan ve diğer yetkililer katıldı. Amerikan tarafında ise Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’in aralarında bulunduğu yetkililer yeralıyordu.

Görüşme sonunda bir grup gazeteci Oval Ofis’e alındı ve önce Başkan Bush, daha sonra Başbakan Erdoğan kısa bir açıklama yaptılar. Başkan Bush şöyle konuştu:

“Birçok konuda geniş kapsamlı bir görüşme yaptık. Çünkü Türkiye ile Amerika arasında önemli stratejik ilişkiler vardır. Başbakana, büyük Orta Doğu girişimini desteklediği için teşekkür ettim. Türkiye’de demokrasinin, bölge halkı için örnek olduğunu düşünüyorum. Başbakana Türkiye’nin Afganistan’daki liderlik rolü nedeniyle teşekkür ettim. Afganistan’a yaptığı ziyaret hakkında verdiği bilgileri, halkın ve özellikle çocukların çektiği zorluklar üzerinde Türkiye’nin, Amerika ve NATO ülkeleriyle birlikte çalışma ve bu konularda yardımcı olma arzusunu etkileyici buldum.”

Başkan Bush çok çeşitli dış politika konuları ve iki ülke arasındaki ortak çıkarlar üzerinde dururken, kendi yönetiminin en önemli dış politika girişimlerinden biri olan İsrail ve Filistin’in bir arada barış içinde yaşamasını sağlama hedefi üzerinde görüştüklerini söyledi.

Başkan Bush ekonomi konuları üzerinde durduklarını, Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye’nin Amerikan yatırımları için iyi bir yer olduğunu vurguladığını belirtti. Bush, Erdoğan’ın bu açıklamalarını dikkatle dinlediğini söyledi, “Özetle, zengin ve önemli bir görüşmeydi” diyerek sözlerini tamamladı. Daha sonra kısa bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan'da şöyle konuştu:

"Sayın Başkanla yapmış olduğumuz bu görüşmede, Türkiye-Amerika arasındaki bu siyasi birlikteliğin geleceğe yansımasını ve bugüne kadar olan süreci değerlendirme fırsatını buldum. Özellikle bu görüşmemizin ana başlıklarını, özgürlükler, insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi, terör ve güvenlik olarak değerlendirebiliriz. Bölgesel dinamikler açısından, özellikle Büyük Ortadoğu Projesi'nin üzerinde durma fırsatını bulduk. Kıbrıs sorununu değerlendirme imkanımız oldu. Irak, Afganistan, İsrail, Filistin, tüm bunları geniş manada bir değerlendirme imkanımız oldu. Amerika ve Türkiye arasındaki bu dayanışmanın geleceğinin aynen özgüven içersinde yürümesi konusunu değerlendirdik. Türkiye'nin son dönemlerde güven ve istikrar ülkesi olarak yatırımlar konusunda Amerikan yatırımlarına açık olduğunu kendilerine ifade ettim. Zatıalilerinin de buna olumlu bakışı bizleri ayrıca memnun etmiştir. Ve bu stratejik birlikteliğimiz geleceğe doğru yine aynı güvenle birlikte yürüyeceğini temin etmiş olduk..."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu açıklamalardan sonra, Beyaz Saray’ın hemen yakınında, kaldığı otele geçti ve orada Türk basın mensupları için bir basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan basın toplantısı yaparken, Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan günlük basın brifingi sırasında Bush-Erdoğan görüşmesi hakkında bilgi verdi. Sözcü şöyle konuştu:

“Başkan ve Başbakan, PKK konusunda görüştüler. PKK’yı bir terör örgütü olarak kabul ediyoruz. İki lider PKK’ye karşı ne yapılabileceğini ele aldılar. Biz, Irak içindeki ve dış ülkelerden Irak’a gelen teröristlerin izleyip onlara karşı önlem alma konusunda kararlıyız. Buna PKK dahildir. Irak Geçici hükümeti ve Türk hükümetiyle birlikte çalışarak bu konuda ne yapabileceğimizi görüşüyoruz. Bizim Irak’da karşı karşıya olduğumuz bazı zorluklar var ve Başkan bu konuda bilgi verdi.”

Beyaz Saray Sözcüsü, Başkan Bush’un, Başbakan Erdoğan’a, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme arzusunu desteklediğini tekrarladığını söyledi. Sözcü, görüşmeyi yapıcı olarak niteledi ve görüşmedeki amacın, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı yeniden canlandırmak olduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan basın toplantısından sonra Kongre’ye giderek temaslarına başladı. Erdoğan,Temsilciler Meclisi Türk-Amerikan Dostluk Grubu üyeleri ve Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Bill Frist ve öteki bazı senatörlerle görüştü. Erdoğan’ın Beyaz Saray'da Başkan Bush'la görüşmesine, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Ali Babacan, Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu katıldı.

XS
SM
MD
LG