Erişilebilirlik

'İlişkimize Yeni Boyut Getirelim'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Beyaz Saray'da Başkan Bush'la görüşecek. Görüşme Türkiye saatiyle 17:30'da başlayacak.

Başbakan Erdoğan Washington'da, Türk-Amerikan Konseyi'nin 24'üncü yıllık toplantısında dün akşam yemeğinde bir konuşma yaparak Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği konusundaki düşüncelerini dile getirdi.

Erdoğan, ikili ilişkilerin sırf güvenlik boyutuyla sınırlı olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti. Başbakan'ın, iki ülke arasındaki haberleşmenin medya yoluyla değil, doğrudan yapılması gerektiği şeklindeki sözleri davetliler tarafından alkışlarla karşılandı. Erdoğan, Türkiye'nin bir değişimden geçtiğini söyledi, bu değişimin Türkiye'yi Amerika'dan uzaklaştırmadığını, tersine yakınlaştırdığını vurguladı.

Erdoğan, "Yeni Türkiye, Amerika Birleşik Devletleriyle paylaştığı ortak vizyon ve çıkar birlikteliği temelinde ABD'nin küresel ve bölgesel politikalarına daha geniş bir yelpazede daha somut ve daha verimli katkılarda bulunabilecek bir ortak konumuna gelmektedir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında açık, aşikar bir vizyon ortaklığı bulunduğunu, buna rağmen iki ülke kamu oylarında ilişkilerin geleceği konusunda son dönemde yapılmakta olan karamsar spekülasyonları anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

Başbakan, "Bizden önceki nesiller güçlü bir Türk-Amerikan ortaklığı inşa etmemiş olsalardı biz bugün bu ortaklığın temellerini atmakta belki güçlük çekecek veya hala bununla uğraşıyor olacaktık" dedi. Erdoğan oysa bugün, mevcut ortaklığı, 21'inci yüzyılın şartlarına göre geliştirme ve ilişkileri çeşitlendirme süreci içinde bulunduklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan bugün Washington'da Amerikan Senatosu Cumhuriyetçi çoğunluk grubu lideri Senatör Bill Frist'le de görüşecek ve düzenleyeceği basın toplantısında görüşmeleri hakkında basına bilgi verecek.

XS
SM
MD
LG