Erişilebilirlik

Yuşçenko Ankara Temaslarını Sürdürüyor


Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko dün akşam saatlerinde Ankara’ya geldi.

Yuşçenko dün ilk olarak Başbakan Erdoğan’la görüştü. Görüşmede enerji, alt yapı, üst yapı çalışmaları ve uzay projelerinde, ortak yatırım yapma isteğinin gündeme geldiği belirtildi.

Ukrayna Devlet başkanı bu sabah ise Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı. Heyetlerarası ve başbaşa görüşmelerin ardından Sezer ve Yuşçenko’nun şu sıralar ortak bir basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyor. Bu basın toplantısında iki ülke arasında enerji demiryolu taşımacılığı bilim ve teknoloji alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalanacak.

Ukrayna'nın görüşmelerde, petrol ve gaz kaynaklarının taşınmasında Türkiye ile işbirliği yapma isteğini Ankara'ya iletmesi de bekleniyor.

Türkiye’de üç gün kalacak olan Ukrayna lideri bugün ayrıca Meclis Başkanı Bülent Arınç’la da görüşecek. Viktor Yuşçenko Ankara’daki temaslarının ardından ise İstanbul’a geçerek Türk işadamlarıyla bir araya gelecek.

Ukrayna'da 2004 yılı sonunda yapılan devlet başkanlığı seçim süreci sonunda meydana gelen yönetim değişikliğinden sonra Türkiye’den bu ülkeye ilk resmi ziyareti Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül geçtiğimiz ay yapmıştı. Gül’ün Ukrayna temaslarının ardından, Viktor Yuşçenko’nun Türkiye ziyaretiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Prendergast Temaslarını Tamamladı

Bu arada Ankara temaslarını tamamlayan ve bu sabah saatlerinde Türkiye’den ayrılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin siyasi işler danışmanı Kieran Prendergast Kıbrıs’la ilgili yeni bir sürecin başlamasının taraflara bağlı olduğunu söyledi.

New York’a hareketi öncesi açıklama yapan Prendergast, Kıbrıs’ta barış için temel sorumluluğun taraflarda olduğunu, Birleşmiş Milletler’in sadece tarafları cesaretlendirebileceğini de ifade etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin siyasi işler danışmanı, Ankara, Atina ve Kıbrıs’ta yaptığı görüşmelerle ilgili Genel Sekreter Kofi Annan’a bir rapor sunacak.

XS
SM
MD
LG