Erişilebilirlik

Türk-Amerikan Konseyi'nde İşbirliği Mesajları


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Washington'da devam eden Türk-Amerikan Konseyi yıllık konferansında yaptığı konuşmada Türkiye’nin, Irak'ta barış ve istikrarın bir an önce sağlanmasını istediğini söyledi.

Türkiye’nin Afganistan’da, NATO liderliğindeki Uluslararası Güvenlik Gücü'nün komutasını iki yıl içinde ikinci kez devraldığını hatırlatan Gül, Irak’ın da benzer bir değişimden geçmekte olduğunu belirtti.

Abdullah Gül, İsrail- Filistin barış süreci ve reform çalışmalarının, dünyanın bu bölgesinin geleceğini belirlemede büyük rol oynayacağını belirtti. Bakan, Türkiye’nin hem İsrail hem de Filistin yönetimiyle iyi ilişkiler içinde olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve kendisinin bölgeyi birçok kez ziyaret ettiklerini söyledi.

Gül, Amerika’yla yakın işbirliğinin ve Avrupa Birliği’ne katılmanın, Türkiye’nin bu bölge için oynadığı önemli rolü güçlendireceğini vurguladı ve şöyle konuştu:

"Avrupa Birliği üyesi bir Türkiye, kendi bölgesinde ve dünyanın diğer bölgelerinde daha güçlü ve etkili olacaktır. Amerika da aynı hedef doğrultusunda çalışan güçlü bir ortaktan yalnızca yarar sağlayacaktır. Bu görüşü Amerika da paylaşmakta ve Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemektedir."

Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'nin AB üyesi olmasının, Amerika’yla ilişkilere zarar vermeyeceğini, aksine, daha güçlendireceğini belirtti.

Abdullah Gül’den sonra konuşan Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Zoellick, son yıllarda Türkiye ile Amerika arasında görülen gerginliğe değinirken iki ülkenin birçok ortak hedefi olduğunu belirtti.

Irak’ın, komşularından destek aradığını belirten Zoellick, Irak Başbakanı Caferi’nin ilk dış gezisini Türkiye’ye yapmasının, Türkiye'yle işbirliğine duyduğu ilgiyi gösterdiğini söyledi. Irak’ın güvenli ve gelişen bir ekonomiye sahip olmasının Amerika’yla Türkiye’nin ortak hedefi olduğunu belirten Zoellick, Türkiye’nin elektrik, ticaret ve petrol ihracatı gibi alanlarda Irak’a yardım ederek bölgede lider rolü üstlenebileceğini kaydetti.

Amerika’nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği yönündeki çabalarını desteklediğini söyleyen Zoellick, ilişkilerde gerginliğe meydan verilmemesi gerektiğini belirtti. Zoellick Amerika’nın Türkiye’yle birçok alanda işbirliği yapabileceğini belirtirken şöyle konuştu:

"Türkiye ve Amerika, Orta Doğu ve Avrasya’nın yanı sıra, Sudan’ın Darfur bölgesi gibi uluslararası toplumu bir araya getirmeye çalıştığımız alanlarda işbirliği yapabilir. "

Zoellick, Türkiye ve Amerika’nın farklı tarihlerine ve bakış açılarına rağmen, ortak çıkarları olduğunu vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

XS
SM
MD
LG