Erişilebilirlik

Derviş: 'Samimi Bir Destek Hissediyorum'


Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Baki İlkin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı’na seçilen Kemal Derviş onuruna bir davet verdi.

Genel Sekreter Kofi Annan’ın 13 aday arasından seçtiği Derviş, bu görevi üstlenecek hem ilk Türk, hem de ilk kez gelişmekte olan bir ülkenin adayı olarak Kalkınma Programı başkanı olma sıfatını taşıyor.

15 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler Kalkınma programı başkanlığı koltuğuna geçicek olan Kemal Derviş, böylece örgüt içinde Genel Sekreter Kofi Annan ve Özel Kalem Müdürü Mark Malloch Brown’dan sonra üçüncü isim olacak.

Gelişmekte olan 166 ülkede demokratik yönetimi destekleyen ve yoksulluğu ortadan kaldırmayı amaçlayan, yıllık bütçesi 3 milyar dolar olan Kalkınma Programı örgütün en büyük kuruluşu.

Görevi devralmadan önce hazırlık çalışmaları dolyısıyla New York’ta bulunan Kemal Derviş için Türkiye’nin Birleşmiş Milletler neznindeki New York Daimi Temsilcisi Baki İlkin, bir davet verdi.

Davete Genel Sekreter Kofi Annan’ın Kalem Müdürlüğüne getirildiği için Kalkınma Programı Başkanlığını bırakan Mark Malloch Brown da dahil olmak üzere pek çok üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilisi ve daimi temsilciler katıldı.

Mark Malloch Brown, kendinden sonra göreve gelen Kemal Derviş’le ilgili olarak şunları söyledi:

Malloch: “Bu görev için Kemal Derviş’ten daha iyi birisini düşünemiyorum. Derviş, yalnız iyi bir ekonomist değil, aynı zamanda ülkesinde Ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı yapmış birisi. Ayrıca gelişmekte olan ülkeleri çok iyi anlamış ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının bu ülkeler için ne yapabileceğini iyi bilen bir isim.”

Malloch, Kemal Derviş’in önündeki en büyük zorluğu BM’nin, 2015 yılına kadar dünyadaki yoksulluğu yarıya yarıya indirme hedefi olarak gördüğünü ifade etti: “Bunca zamandır belli başlı uluslararası gelişme programlarının başlarına yalnızca gelişmiş ülkelerinin adaylarının gelmesi çok komik. İlk kez bir Türk vatandaşının ve de gelişmekte olan bir ülkenin adayının bu göreve gelmesinin Birleşmiş Milletlerin önemli bir yol kat ettiğinin göstergesi olduğuna inanıyorum.”

İlk kez New York’ta basın mensuplarına konuşan Kemal Derviş ise şunları söyledi:

“Kalkınma Programı Başkanlığına seçilmiş olmam hem gelişmekte olan ülkelerde hem de gelişmiş ülkelerde Türkiye’nin başarısı olarak algılanıyor. İlk kez milli gelir açısından gelişmekte olan bir ülkenin başkanlığa gelmesi Latin Amerika’da, Ortadoğu’da, Orta Asya’da, Afrika’da, Balkanlar’da olumlu bir hava estiriyor. Beklentiler çok. Bu da biraz korkutucu ama samimi bir destek var gelişmekte olan ülkelerden.”

Kalkınma Programına seçilmesinin Türkiye’nin bir başarısı olduğunun altını çizen Derviş, 2009 yılında Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’ne üye olması için uluslararası alanda örgütle beraber çalışmasının gerekliğini vurguladı.

Kemal Derviş, 15 Ağustos’ta görevine başlayacak ve 15 Ağustos 2009’a kadar dört yıllık süreyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlığı gibi zor görevi sürdürecek.

XS
SM
MD
LG