Erişilebilirlik

BM Temsilcisi Prendergast Ankara'da


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın siyasi danışmanı Kieran Prendergast, Kıbrıs ve Yunanistan’daki temaslarını tamamladıktan sonra Türkiye’ye gitti.

Bugün Ankara’da resmi temaslarına başlayacak olan Prendergast, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le de bir araya gelecek.

Birleşmiş Milletler yetkilisi, Türkiye’nin 3 Ekim’de Avrupa Birliği’yle müzakerelere başlamasından önce, Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlatılmasını amaçlıyor.

Prendergast’ın, Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’daki temaslarını tamamlamasının ardından, Genel Sekreter Annan’a bir rapor sunacak. Bu hafta Annan, Amerika’ya resmi ziyarette bulunacak olan Başbakan Erdoğan’la görüşecek.

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos Prendergast’a, görüşmelerin yeniden başlaması için, Birleşmiş Milletler’in gözlemci olması, Türk askerinin Kıbrıs’tan tamamen çekilmesi ve Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması gibi koşullar öne sürmüştü.

Ukrayna'dan Önemli Konuk

Bu arada Ankara bugün bir başka önemli konuğu ağırlıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, bugün Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunacak.

Geçen Kasım ayında günlerce devam eden bir direniş ve yenilenen seçimlerle devlet başkanlığına seçilen Yuşçenko, Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşecek.

Yuşçenko’nun Ankara ve İstanbul’u kapsayacak iki günlük resmi ziyareti sırasında, enerji ve suçla mücadele alanlarında bir dizi anlaşma imzalaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG