Erişilebilirlik

'Türkiye AB'ye Kabul Edilmeli'


CNN’in Pazar günleri yayınladığı Late Edition programına katılan eski Dışişleri Bakanı Alexander Haig ile eski Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinsky, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi üyeliğe kabul etmesinin, bölge açısından büyük önem taşıdığına işaret etti:

Irak konusunda izlenen politikanın değerlendirildiği programda, eski Dışişleri Bakanı Alexander Haig, Amerika’nın Irak’taki varlığını, başarılı bir sonuç alınıncaya kadar sürdürmesi gerektiğini, aksi halde bölgede Arap olmayan kökten dinci ülkelerden gelebilecek tehlikeler olduğunu belirtti. Haig, Irak’a komşu Türkiye’nin, böyle bir tehlike yaratacak ülkelerden biri olmadığını vurguladı. Haig, Avrupa Birliği’ne girme konusunda, Türkiye’nin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Amerika’nın Türkiye politikasını iyi idare etmesi gerektiğini kaydeden Haig, şöyle konuştu:

"Türkiye şüphesiz, Irak konusunda yeterli kararlılığı göstermemiz durumunda, bize karşı düşmanca hareket edebilecek ülkelerden biri değildir. Fakat eğer Türkiye’ye iyi politikalar uygulamaz ve Avrupalı dostlarımızı, bu ülkenin Avrupa Birliği’ne katılması konusunda ikna edemezsek, bizim için gelecekte iyi olmayan sonuçlar doğabilir."

Programa katılan Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinsky de, Haig’in kaygısını anladığını belirterek, Avrupa’nın Türkiye’yi dışlamaması gerektiğini söyledi. Brzezinsky şöyle konuştu:

"Haig’in kaygısını anlıyor ve paylaşıyorum. Avrupa’nın Türkiye’yi, uzun vadede yeni bir Ortadoğu sorunu haline gelme durumuna itmemesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olma emelinin desteklenmesi ve bu yönde hareket edilmesi gerekir. Bu hem Amerika’nın, hem de Avrupa’nın çıkarlarının gereğidir."

Brzezinsky Türkiye hakkındaki bu görüşünü belirttikten sonra, gerek Türkiye, gerek Suriye ve gerekse İran’ın, Irak’a ilelebet komşu olduklarına işaret etti ve şu anda müdahaleci sıfatıyla sorun yaratan Amerika’nın çekilmesinden sonra,bu ülkenin kendi iç dengesini bulacağını savundu. Brzezinsky “Irak, uzun vadede demokrasiye olmasa bile iç istikrara kavuşabilir” dedi.
XS
SM
MD
LG