Erişilebilirlik

'Türkiye İnsan Kaçakçılığında Transit Ülke'


Amerika Dışişleri Bakanı Rice, bakanlığının, dünyada insan kaçakçılığını konu alan yıllık raporunu açıklarken, her yıl 800 bin insanın, kötü amaçla kendi ülkeleri dışına götürüldüğünü söyledi. Rice, kendi ülkelerinde bu tür muameleye uğrayanların sayısının da milyonları bulduğunu belirtti. Çoğunlukla kadın ve çocukların, zorla ya da hileyle insanlık dışı koşullara itildiğini kaydeden Rice, bu insanların çiftliklerde, çalışma kamplarında, genelevlerde, ya da imalathanelerde bedava ya da çok ucuza çalıştırıldıklarını söyledi:

"Bu rapor, Amerika’nın insan kaçakçılığı gibi acımasız bir suçu önleme konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. İnsan kaçakçılığı, modern kölelikten farklı bir şey değil. Başkan Bush, bütün ülkeleri bu kötülükle mücadele etmeye çağırıyor."

Raporun dikkat çekici bir noktası, Amerika’nın müttefiki olan ve insan kaçakçılığına karışan ülkelerin açıklanması. Raporda bu ülkelerden, bu suçla mücadele ettikleri konusunda somut kanıtlar sunmaları isteniyor, aksi takdirde, Amerikan yardımının kesilmesi gibi önlemlere hedef olabilecekleri belirtiliyor.

'Türkiye Transit Ülke'

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık raporunda, Türkiye’den “kadın ve çocukların özellikle cinsel istismar amacıyla transit olarak geçirildiği ya da götürüldükleri ülke” olarak sözediliyor.

Raporda, insan kaçakçılığı kurbanı olan yabancıların Türkiye’de çoğu kez zorla çalıştırıldığı, Türk vatandaşlarının da zaman zaman bu amaçla ülke içinde ve dışına kaçırıldığı belirtiliyor. Rapora göre bu amaçla,Türkiye’ye kaçırılan ya da kandırılarak getirilen insanların çoğu, Doğu Avrupa ve eski Sovyet cumhuriyetlerinin vatandaşları...

Raporda, Türk hükümetinin, insan kaçakçılığının engellenmesi için asgari önlemleri alamadığı belirtiliyor ancak bu konuda önemli bir çaba sarf ettiği vurgulanıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda, Türk hükümetinden, çabalarını artırması ve kamuoyunu yoğun bir şekilde bilinçlendirmesi isteniyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı İnsan Kaçakçılığı İzleme ve Mücadele Dairesi Başkanı Büyükelçi John Miller, Türkiye’de bu alanda yaşanan soruna örnek olarak, Beyaz Rusya vatandaşı Svetlana adlı bir kadının öyküsünü anlattı. Miller, geçen yıl iş vaadiyle gittiği İstanbul’da, pasaportuna ve paralarına el konan Svetlana’nın fuhuşa zorlandığını söyledi ve şöyle devam etti:

"Bir gece, Svetlana’yı bir mal gibi iki işadamına sattılar. Çaresiz kalan Svetlana, bir otelin altı kat yükseklikteki penceresinden kendini attı. Mahkeme kayıtlarına göre, adlarına ‘müşteri’ denen bu kişiler, aşağıya koştu, Svetlana’yı kaldırım üzerinde buldu. Bu kişiler, polisi aramak yerine Svetlana’yı oraya getiren insan kaçakçılarını aradılar. Onlar da genç kadını öldürdü."

Büyükelçi Miller, bu olayda, Türk ve Beyaz Rusya polislerinin, her iki ülkedeki suçluları bulup adalete teslim ettiğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı raporunun Türkiye bölümünde, Türk makamlarının olumlu çabaları arasında, insan kaçakçılığı mağdurlarının doğrudan sınırdışı edilmesi uygulamasına son verilmesi ve kimliklerinin teşhisi yönünde emniyet güçlerine verilen eğitimler gösteriliyor. Bununla birlikte, kamuoyu ve bazı yargı mensupların, insan kaçakçılığı konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı belirtiliyor.

Raporda, Türkiye’de rüşvet alarak yasadışı fuhuş olaylarına meydan veren emniyet mensuplarıyla ilgili haberlere de dikkat çekilıyor ve geçen yıl içinde bu konuda sorumluluğu olan görevlilerden hiçbirinin cezalandırılmadığı belirtiliyor.

Raporda, Türkiye’deki olumlu gelişmeler arasında Türk Ceza Kanunu’nda yapılan ve insan kaçakçılığına karışanlara verilen cezaların artırılması sayılıyor.

Türk sivil toplum kuruluşlarının da yardımıyla, insan kaçakçılığı mağdurlarının kimliklerinin belirlenip, barınak sağlanması, bazılarına vize verilerek sosyal hizmetlerden yararlanmalarına olanak tanınması da raporda, olumlu gelişmeler olarak kaydediliyor.

XS
SM
MD
LG