Erişilebilirlik

Sarkozy Devlet Bakanı


Fransa’da AB Anayasasının reddedilmesiyle sonuçlanan referandum sonrası, hükümet değişikliğini açıklamak için dün gece halka sesleniş konuşması yapan cumhurbaşkanı Jacques Chirac, en korkulu rakibi Nicolas Sarkozy’yi hükümetin ikinci ‘başı’ olarak devlet bakanı atadığını resmen açıkladı.

Dün sabah kendisine yakınlığı ve sadakatıyla tanınan Dominique de Villepin’i başbakan atayan cumhurbaşkanı, iktidar partisi Çoğulcu Halk Birliği UMP başkanı Nicolas Sarkozy’yi yeni hükümetin dışında tutamadı. Dominique de Villepin hükümetinde, Nicolas Sarkozy’nin devlet bakanı olarak bir çeşit başbakan yardımcılığı görevini yürütmesinin yanı sıra, İç İşleri Bakanı olması da bekleniyor. Ancak bu konum, başbakan Villepin bakanlar kurulunu oluşturduğunda açıklığa kavuşacak.

Yeni hükümette kimlerin bakan olacağının hafta sonuna kadar açıklanması bekleniyor.

Chirac, halka sesleniş konuşmasında referandumda ifade edilen endişeleri anladığını ve harekete geçtiğini vurgulayarak, iktidar saflarında seferberlik başlattığını belirtti ve sendikalarla sivil toplum örgütlerini, ülkenin otuz yıldır çözülemeyen kitlesel işsizlik sorununa karşı birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye çağırdı.

Birlik ve beraberlik örneği olarak yeni kurulacak hükümette, Chirac’ın istemiyle ister istemez birlikte hareket etmek zorunda kalacak başbakan Dominique de Villepin ve Nicolas Sarkozy’nin anlaşamadıkları biliniyor. Fransa’nın iki genç ve dişli politikacısı, 2007 yılında merkez sağın cumhurbaşkanlığı adaylığı için yarışıyorlar.

XS
SM
MD
LG