Erişilebilirlik

Rice AB'yi Türkiye Konusunda Uyardı


Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Fransa’da Avrupa Birliği anayasası için yapılacak referandumla ilgili olarak, Amerika’nın güçlü bir Avrupa Birliği’nden yana olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin Amerika’yla ortak değerleri olduğunu belirten dışişleri bakanı, Atlantik Okyanusu'nun iki yakası arasındaki ilişkilerde Birliğin son derece önemli bir role sahip olduğunu kaydetti. Ancak, Rice bir Amerikalı yetkili olarak Avrupalıların düzenlediği bir referandum konusunda görüş bildirmenin uygun olmayacağını belirtti.

San Francisco'da yaptığı konuşmada Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin Birliğe katılmalarının önemi üzerinde duran Amerikalı bakan, bu doğrultuda, Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarına uyum sağladığı an mutlaka Birliğe üye olması gerektiğini vurguladı:

“Türkiye’nin Avrupa’dan ayrı kalması kabul edilemez. Müslüman bir Türkiye’yle Hıristiyan bir Avrupa’nın ayrı kalması, öne sürülen uygarlıklar çatışması tezini anımsatacaktır – ve bu da korkunç bir şey olur.”

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Avrupa Birliği’nin istikrar için bir umut kaynağı olduğunu ve bu nedenle genişleme sürecine devam etmesi gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG