Erişilebilirlik

AB'den Ermeni Konferansı'nın İptaline Tepki


"İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları" konulu konferansın, siyasi kanattan gelen tepkiler sonrasında ertelenmesine Avrupa Birliği’nde yankı yarattı. Erteleme kararı, Birlik yetkililerince "hassas konularda farklı seslere tahammül etme düzeyinin düşük olduğunun göstergesi” olarak yorumlandı. Birlik kulislerinden bu konuda verilen mesaj ise, “Bu tür müdahaleler Türkiye’nin AB sürecine olumlu katkı yapmıyor,” şeklinde belirginleşti.

Demokratik tartışma ortamı oluşturulabilmesinin, "Türkiye’nin kaydedeceği bir ilerleme" olarak görüleceğini ifade eden yetkililer, "Bu tür müdahaleler, Türkiye’nin AB sürecine olumlu katkı yapmıyor.Türkiye, her konuyu komplekslerden arınmış ve sakin bir yaklaşımla tartışabilmeli," yorumunda bulunuyorlar.

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Krisztina Nagy de bu konunun akademik çevreler tarafından tartışılması gerekliliği üzerinde durdu. Nagy, "Türkiye’nin Avrupa perspektifi, Ermenistan ile Türkiye arasında geçmişte yaşanmış olumsuz olayların güven ortamı içinde tartışılabilmesini gerektirir. Biz bunu umuyoruz," diye konuştu.

Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk de, gerçekleştirilmesi halinde konferansın, "Türkiye’de düşünce ve bilim özgürlüğünün yerleşmeye başladığına önemli bir örnek," olarak algılanacağını söyledi. Müdahale sonrası gelen ertelemeyi eleştiren Lagendijk, "Bu gelişme, kuşkusuz Türkiye’de sözün, düşüncenin, bilimin hala hür olmadığı, Türkiye’nin tabular ülkesi olduğu şeklinde yorumlanacak," diye konuştu. Lagendijk, Türkiye’nin üyeliği için mücadele eden kesimlerin bu tür girişimler nedeniyle zor durumda kaldıklarının altını çizdi.

Yeşiller Grubu adına açıklama yapan Türk kökenli Alman parlamenter Cem Özdemir de, durumu "Kaybedilen bir fırsat olarak niteledi. Özdemir, "Tarihin yeniden değerlendirilmesi süreci başlamıştır ve bu geri döndürülemez," diye konuştu.
XS
SM
MD
LG