Erişilebilirlik

ABD'den Baku-Ceyhan Kutlaması


Amerika Dışişleri Bakanlığı Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının resmen açılmasını memnunlukla karşıladığını, Washington’un Doğu-Batı Enerji Koridorunun temeltaşı olarak gördüğü bu projeyi yıllardan beri desteklediğini açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Richard Boucher, boru hattının Türkiye’yi bir enerji ulaşım merkezi haline getirirken boğazlardaki tanker trafiğini azaltacağını da vurguladı. Sözcü Boucher boru hattının Azerbaycan ve Gürcistan’ın egemenliği güçlendireceği ve ekonomilerine katkıda bulunacağını belirtirken şöyle konuştu:

"Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Azerbaycan ve Gürcistan’ı uluslararası serbest pazar ekonomileriyle daha da fazla bütünleştirecek ve kalkınmalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca ortak hedefimiz olan çok sayıda petrol ve gaz boru hatları kurulması konusunda ilerleme sağlayacaktır. Boru hattı Türkiye’nin bir enerji ulaşım merkezi olarak üstlenmekte olduğu rolü güçlendirecek ve Karadeniz ve Çanakkale boğazlarındaki tanker trafiği yükünün azalmasına yardımcı olacaktır."

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Boucher, Batku-Tiflis-Ceyhan boru hattının, Amerika’nın küresel enerji kaynaklarının dağılımını arttırma ve çeşitlendirme hedefi açısından da büyük bir başarı olduğunu söyledi. ABD Enerji Bakanının açılış törenine katıldığını hatırlatan sözcü, boru hattı projesinin gerçekleştirilmesindeki katkılarından ötürü Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan hükümetleriyle Amerikan, İngiliz ve diğer ülke şirketlerini kutladı.

XS
SM
MD
LG