Erişilebilirlik

Bakü-Ceyhan Boru Hattı Açılıyor


Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı bugün törenle açılıyor. Bakü’de düzenlenecek törene, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan ve Türkiye cumhurbaşkanları katılacak. Başkent Bakü’nün 40 kilometre güneyindeki Sengeçal terminalinde düzenlenecek törende, Amerika'yı Enerji Bakanı Samuel Bodman temsil edecek.

1760 kilometre uzunluğundaki boru hattının, yılda 1 milyon ton ham petrol taşıması planlanıyor. Maliyeti 4 milyar dolara yaklaşan boru hattının finasmanını büyük ölçüde Amerika karşıladı.

Dün Moskova’da açıklama yapan Amerika Enerji Bakan Bodman, boru hattını, bölgesel enerji güvenliği ve dünya petrol üretimini artırması açısından, “ileriye doğru atılmış bir adım” olarak niteledi.

Yarın ilk petrolün pompalanmaya başlayacağı boru hattının Ceyhan ucuna petrol, 6 ay sonra ulaşacak. İleride, Azeri petrolünün yanı sıra, boru hattının Kazak petrolünü de taşıması hedefleniyor.

Bu arada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yarınki törene katılmak üzere Bakü’ye gitti. Ankara Esenboğa havaalanında açıklama yapan Sezer, "Komşularımızı batıya bağlayacak bir köprü olarak değerlendirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Kafkasya ve Hazar Havzası’nda bölgesel işbirliğinin somut bir örneğini oluşturmaktadır" diye konuştu.

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının büyük bölümü, Türkiye topraklarından geçiyor ve hattın bu bölümünün inşasını BOTAŞ üstlendi. Uzun vadeli bir yatırım olarak düşünülen boru hattı, söylenildiği gibi Türkiye’yi bir enerji köprüsü haline getirecek mi, Boğazlar’daki petrol tankeri trafiğini hafifletecek mi? Bu soruların yanıtını, projenin Türkiye direktörü Osman Göksel’e sorduk. Göksel, Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı. Söyleşiyi dinlemek için yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG