Erişilebilirlik

Türkiye’den AB’ye Savunma Katkısı


Savunma alanında geri kalmakla eleştirilen Avrupa Birlği, dünyanın her yerine müdahale edebilecek “muharebe grupları” projesini genişletiyor.

Projeye önemli bir katkı da Türkiye’den geldi. Türkiye, İtalya ve Romanya ile birlikte ortak bir muharebe grubunda yer alma kararı aldı.

Oluşturulacak grup işlevsel hale geldikten sonra Avrupa Birliği operasyonlarında Türk askeri de yer alacak. Muharebe gruplarında yer alma fikrine başından bu yana sıcak bakan Türkiye, şu ana kadar “AB üyesi ortak” bulamamıştı. Yapılan görüşmeler sonucunda İtalya’yla mutabakat sağlandı ve İtalya – Türkiye – Romanya güçlerinden oluşacak bir grup oluşturulması kararlaştırıldı.

Bu grubun oluşturulmasına ilişkin niyet mektubu Brüksel’de Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından imzalandı. Genelde 1500 askerden oluşan ve yüksek teknolojiye sahip silahlarla donatılan muharebe grupları, Avrupa Birliği’nin dünyanın herhangi bir yerindeki olaylara çok kısa sürede müdahale edebilmesine olanak sağlamayı amaçlıyor.

Bu gruplar resmi karar alındıktan sonra beş gün içinde olay yerine gidebilecek şekilde oluşturuluyor. Muharebe grupları, uzun dönem görev yapacak barışı koruma güçleri kriz bölgesine ulaşana kadar güvenlik açığını kapatacak şekilde görev yapıyorlar. Türkiye, operasyonlara ilişkin karar mekanizmasında yer almayacak ancak koordinasyon toplantılarına katılacak. İmzalanan niyet mektubu çerçevesinde Türkiye, gelecek yıldan itibaren muharebe grubuna ilişkin hazırlıklara başlayacak.

2007’de ortak eğitim aşamasına gelinecek ve muharebe grubu 2009’da operasyonel hale gelecek. İtalya, Türkiye ve Romanya güçlerinden oluşacak grup, 2010’un ikinci yarısında düzenlenecek olası bir opersayon için de taahhüt altına girdi. Fransa, Almanya, İspanya, İsveç, Finlandiya, Estonya ve AB üyesi olmayan Norveç de muharebe gruplarına katkılarını artırma kararı aldılar. Katkılara karşın Avrupa Birliği savunma alanında ağır kalmakla eleştirilmeye devam ediliyor.

Avrupa Birliği’nin savunma alanında yaşadığı en önemli eksikleri ise hava ikmal, istihbarat toplama, saldırı helikopteri ve amfibi birlikler oluşturuyor. Ekonomiden teknolojiye kadar ABD’yi kendisine her alanda rakip olarak gören Avrupa Birliği savunma alanında ise rekabetten bahsedebilmekten çok uzak. 25 üyeli Avrupa Birliği’nin savunma harcaması ABD’nin harcamasının yarısından bile az. Askeri yetenekler konusunda ise ABD’nin onda birine ancak ulaşabiliyor. Bu tablonun oluşmasına ise düplikasyon ve uygun olmayan ekipman neden oluyor.

XS
SM
MD
LG