Erişilebilirlik

Irak Halkından Farklı Tepkiler


Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’i yarı iç çamaşırıyla gösteren fotoğrafların yayınlanması, Iraklılar arasında değişik tepkilere yol açtı.

Amerika’nın Sesi muhabiri Patricia Nunan’ın Bağdat’tan verdiği habere göre Irak gazeteleri, Amerikan kuvvetlerince gözaltında tutulan devrik lider Saddam Hüseyin’in fotoğraflarını yayınlamaya devam ediyor.

En son yayınlanan görüntülerde Saddam Hüseyin, geleneksel beyaz entrarisiyle görülüyor. İngiliz Sun gazetesi ise Cuma günü eski Irak liderini iç çamaşırıyla gösteren fotoğraflar yayınlamıştı. Fotoğraflar başkent Bağdat’ta farklı tepkilerle karşılandı.

35 yaşındaki Settar Cabbar, eski bir liderin çıplak fotoğraflarının yayınlanmasının, Irak devleti ve halkı açısından utanç verici olduğunu söylüyor. Bağdatlı Cabbar, fotoğrafların Amerikan yönetimince diğer Arap liderlere gözdağı vermek için kasıtlı olarak basına sızdırıldığı görüşünde. Cabbar’a göre, böylelikle Amerika, diğer Arap liderlere, “Eğer bizimle aynı görüşü paylaşmazsanız, sizin de başınıza bunlar gelebilir” uyarısında bulunuyor.

İran-Irak savaşında askerlik yapan Maithan Şihab Ahmed, Saddam’dan nefret ettiğini ama yine de çıplak görüntülerini görmekten büyük rahatsızlık duyduğunu söylüyor, “Saddam bütün gençliğimi çaldı, 12 yıl boyunca ordudaydım, elimdeki herşeyi aldı, ama yine de devlet başkanımızın bu şekilde küçük düşürülmesini kabul edemiyorum,” diyor.

Bazı Bağdatlılar ise fotoğrafların yayınlanmasından hiç şikayetçi değil. Dükkan sahibi İyad Mahmud, görüntülerin ancak Saddam’ı seven, ona bağlı olan insanları rahatsız ettiğini söylüyor. Mahmud, “Çoğunluk Saddam Hüseyin’in Irak’ı temsil etmediğini sadece bir diktatör olduğunu biliyor” diyor.

Fotoğrafların yayınlanmasını kınayan Amerikalı yetkililerse, görüntülerin Sun gazetesine nasıl sızdırıldığını belirlemek amacıyla soruşturma başlattı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi de olayı kınadı ve görüntülerin yayınlanmasının uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG