Erişilebilirlik

Hagel Türkiye'ye Gidecek


"Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" ve aynı zamanda Amerika Atatürk Derneği’nin 10’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle Amerikan Kongre binasında düzenlenen 19 Mayıs toplantısına, konuk konuşmacı olarak Cumhuriyetçi Senatör Chuck Hagel katıldı. Hagel, Türk-Amerikan ilişkilerindeki sorunların aşılacağını söyledi. Senatör Hagel, Türkiye’ye gitmeye hazırlandığını da açıkladı.

19 Mayıs toplantısını bir konuşmayla açan Amerika Atatürk Derneği Başkanı Metin Camcıgil, ikili ilişkilerinin Atatürk’e kadar uzanan zengin tarihinden bahsetti.

İlişkilerde sorunlar olduğunu belirten Camcıgil, “Irak Savaşına hazırlık döneminde yapılan stratejik hatalardan dolayı Türkiye’nin ve 1 Mart tezkeresinin sorumlu tutulması büyük bir adaletsizliktir” dedi. Camcıgil ayrıca, AKP hükümetinin gelişmelere ayak uyduramamasından dolayı, Türk halkının Amerika’ya olumsuz bakmasının da, aynı şekilde haksız olduğunu, dile getirdi.

Camcıgil şöyle konuştu: “Kısa dönemli çıkarlar veya ideolojilerden esinlenen iktidarlar, hata yaparlar. Bu hatalar, halklara mal edilmemelidir. İktidarlar geçicidir; Ancak halklar ebediyen bir arada yaşamak zorundadır. Biz, Atatürk’ün çağrısına uyarak; Türk halkıyla Amerikan halkının arasındaki dostluğu doğrudan kurmalıyız.”

Nebraska’lı Cumhuriyetçi Senatör Chuck Hagel, Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra, Türk-Amerikan ilişkilerinin niteliğinin de değiştiğini söyledi. Hagel, lişkilerde, özellikle Irak savaşıyla başlayarak bazı sorunların doğduğunu; ancak bunların olağan olduğunu söyledi.

2002 seçimlerinden hemen sonra Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatan Senatör Hagel, Washington’a döndüğünde, Türkiye’deki yeni hükümetin, Irak konusunda, eski hükümetler gibi davranmayacağını söylediğini; ve bu gözlemini o zaman Dışişleri Bakanı olan Colin Powell’a ve Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Condoleezza Rice’a aktardığını belirtti.

Irak Savaşı yüzünden gerginleşen ilişkilerin, zengin geçmişini hatırlatan Hagel, Türkiye’yle Amerika’nın müttefik olduğunu, ve birlikte büyük işler başardığını vurguladı. Bunun unutulmaması gerektiğini belirten Senatör, her şeyden önce Türkiye’yle Amerika’nın ortak çıkarları olduğunu söyledi.

Hagel şöyle konuştu: "İşte bu ortak çıkarlar, ilişkilerin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Dış politika alanında her zaman bu dinamiği temel alırsınız ve bu temelden yola çıkarak, bakış açılarındaki farklılıkları giderirsiniz.”

Uluslararası ilişkilerde sorunların yaşanmasının – insan ilişkisi gibi - doğal olduğunu söyleyen Senatör Churck Hagel, bunların aşılacağını kaydetti.

Atatürk’e hayranlığını da dile getiren Senatör Hagel, iki hafta sonra yapacağı dış gezi çerçevesinde, Türkiye’ye de gideceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG