Erişilebilirlik

ABD: 'Terörist Öcalan Hapiste Kalmalıdır'


Amerika, Abdullah Öcalan’ın cezaevinde tutulması gereken bir terörist olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Öcalan ile ilgili kararı üzerine yaptığı açıklamada PKK‘yı bir terör örgütü olarak görmeye devam ettiklerini ve liderinin de hapiste kalması gerektiğini belirtti. Sözcü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine verilecek karşılığı Türkiye’ye bıraktıklarını da sözlerine ekledi.

Amerika Dışişileri Bakanlığı Sözcüsü, dünkü basın brifinginde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, Öcalan’ın davasının yenilenmesi yönündeki kararı hakkındaki görüşü sorulduğunda şöyle konuştu:

“Biz PKK’yı terör örgütü olarak görmeye devam ediyoruz. Bizler, Abdullah Öcalan’ın cezaevinde tutulması gereken bir terörist olduğuna inanıyoruz ve bu düşüncemizi değiştirmedik.”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını dikkate aldıklarını ancak bu konuda nasıl hareket edeceğine Türkiye'nin karar vereceğini söyledi.

Strazburg mahkemesinin Öcalan’la ilgili kararı, bir süredir Amerikan basınına konu olmayı sürdürüyor. Dün de Wall Street Journal gazetesi başmakalesinde, Öcalan hakkında “Türkiye’de Usame bin Ladin’den daha iyi tanınıyor” ifadesini kullandı.

Öcalan ile ilgili kararı, Amerika’nın, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi gibi, bağlayıcı ve çok taraflı uluslararası sözleşmelere imza atmamakta haklı olduğunu gösteren bir örnek olarak kullanan gazete, Avrupa’da PKK’ya duyulan sempatiye de dikkat çekti. Başta Yunanistan, Belçika, Fransa ve özellikle de Fransa eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın eşinin, Öcalan’a karşı olumlu tavırlarından söz eden gazete, PKK liderinin Suriye’den atılmasıyla birlikte, İtalya’nın kendisine sığınma hakkı tanıma girişimini hatırlattı.

Wall Street Journal gazetesi, başmakalesinde, uluslararası davalara bakan avukat David Rivkin’in, Öcalan’la ilgili Avrupa mahkemesi kararının, “siyasi, küstah ve ikiyüzlü” olduğu şeklindeki yorumuna da yer verdi.

XS
SM
MD
LG