Erişilebilirlik

Türban Davasında Kısa Savunma


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’nin üniversitelerde uyguladığı türban yasağını haklı bulduğu Leyla Şahin Davası’nın temyiz duruşması 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire’de gerçekleştirildi.

Türk hükümeti pasif ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarihine geçen kısalıkta bir savunma yapsa da Mahkeme’ye iletilen yazılı görüşte türban yasağını “demokratik gereklilik” olarak nitelendiren “bir önceki kararın aynen onaylanmasını” talep etti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün talimatı ve hükümetin onayıyla oluşturulan Türkiye’nin savunması, “devlet politikasından vazgeçilmediğini yansıtan bir çizgiyle, AKP tabanına türban yasağının savunulduğu görüntüsünü vermeyecek bir çizgi arasına” sıkıştı. 1 saat 15 dakika süren duruşmada Türk hükümeti toplam dokuz dakikalık bir savunma yaptı.

Savunmada, ilk davada benimsenen “türbanın bir özgürlük sorunu olmadığı, siyasi çevrelerce şeriat amaçlı kullanılan bir simge olduğu, laik eğitim ilkesine ters düştüğü” unsurlarının hiçbirine yer verilmedi. Savunmada, Leyla Şahin’in eğitim hakkının engellenmediği ve Türk hükümetinin özgürlüklerin kapsamını genişletmekten yana olduğu vurgulandı.

Türkiye, duruşmada pasif bir savunma yapsa da Mahkeme’ye sunduğu yazılı savunma ve görüşte ilk kararı savunan bir yaklaşım benimsedi. Mahkeme’ye iletilen savunmanın son maddesinde “AİHM’nin 4. Dairesi tarafından alınan kararın aynen onaylanması saygıyla talep olunur” ifadelerine yer verildi.

Leyla Şahin’in savunmasını yapan avukat Kazım Berzeg de Türkiye’nin laikliği “kopya olarak aldığı” Fransa’dan daha sert biçimde uyguladığını belirtti. Berzeg, sorunun temelinde ordunun yer aldığını dile getirdi. Berzeg, “Asıl sorun Türk ordusunun gücünü koruyabilmek amacıyla kendisine iç ve dış düşmanlar yaratma çabasında olmasından kaynaklanmaktadır. Türban ya da şeriatın Türkiye’yi tehdit ettiği yoktur” dedi.

Mahkeme’ye yakın kaynaklar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 4. Dairesi tarafından oybirliğiyle alınan kararın Büyük Daire tarafından bozulma olasılığını çok düşük görüyorlar. Büyük Daire’nin nihai kararını 6 ayla bir yıllık bir süre içinde vermesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG