Erişilebilirlik

'Kosova'nın Durumu Kabul Edilemez'


Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns Kosova’nın şu andaki statüsünü ”kabul edilemez” olarak niteledi ve bunun Balkanlar’da son on yılda sağlanan gelişmenin kaybedilmesine yol açabileceğini söyledi.

Burns Kongre’nin bir komisyonunda yaptığı konuşmada, Kosova’daki Birleşmiş Milletler yönetiminin, bölge halkını memnun etmediğini bildirdi. Kosova halkının büyük bölümünü oluşturan etnik Arnavutlar bağımsızlık isterken, bölgenin bağlı olduğu Sırbistan, bu isteği reddediyor.

Kongre’deki dünkü toplantıda konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadic’in bir danışmanı, bağımsızlığın son derece duygusal ve tehlikeli bir konu olduğunu söyledi.

Kosova’nın statüsü altı yıldır askıya alınmış durumda. Avrupa Birliği ile Amerika, Kosova’nın geleceğini düşünürken, güvenliği de Birleşmiş Milletler’in gözetimi altında 17 bin beş yüz NATO askeri sağlıyor. Önümüzdeki ay Kosovo’ya gidecek olan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns bugünkü durumu şöyle özetledi:

“Kosovo’daki belirsiz durum, daha fazla ne devam edebilir, ne kabul edilebilir ve ne de istenir. Bugünkü durumdan bölgede hiç kimse memnun değildir. Ve bu durum etnik şiddetin yeniden parlamasına kapıyı açık tutmaktadır. Kosova’nın statüsü kısa zamanda belirlenmediği taktirde son on yılda Balkanlar’da elde ettiğimiz kazanımların büyük bölümünü kaybedebiliriz.”

Dışişleri bakan yardımcısı, halkın bölgenin nihai kaderini belirlemeye ne kadar hazır olduğunu tespit etmek üzere Norveçli bir diplomatın Kosova’ya tayin edilmesini öngören Birleşmiş Milletler planını, Amerika’nın desteklediğini de belirtti. Bazı Kongre üyeleri Bush yönetimini, Kosova konusunda gevşek davranmakla suçluyor ve bu adımlara hiç gerek görmediklerini söylüyor. Komisyon’un Cumhuriyetçi partili üyelerinden Dana Rohrabacher bu görüşü şöyle dile getirdi.

“Görüşülecek veya belirlenecek ne var ki? Kosova halkı, dünyanın her yerindeki gruplar gibi, sandığa gidip kendi geleceğini tayin hakkına sahiptir.”

Nicholas Burns bundan sonraki amacın etnik ahengi sağlamak olması gerektiğini ifade ederken şöyle konuştu:

“Birleşmiş Milletler 1999 yılında, etnik Arnavut’ları Slobodan Milosovich ve kuvvetlerinin etnik temizlik uygulamasından kurtarmak üzere Kosovo’ya gitti. Şimdi ise çoğunluğun aynı şeyi etnik azınlığa yapmasına izin vermemeliyiz. Çünkü ilerlemenin tek yolu, farklı toplulukların etnik uzlaşma ve etnik ahenk içinde olmasıdır. Ve biz bu hedefe bağlıyız.”

Sırbistan hükümet temsilcisinin, bağımsızlığı, tehlikeli bir konu olarak nitelemesine ise, Kosova’lı bakanlardan Ardian Gjini şu karşılığı verdi:

“Kosova’nın geleceğinin belirleneceği bir aşamaya geldik. Kosova halkının çok büyük bir çoğunluğu için nihai statü bağımsızlıktır. Bu nedenle, bundan değişik bir statünün kabul edilmesi, kalıcı olmama tehlikesi taşır.”

Amerikan Kongresi’ndeki bu oturum, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kosova’nın nihai statüsünü ele almasına bir hafta kala düzenlendi.

XS
SM
MD
LG