Erişilebilirlik

Amerikalı Komutan Suriye'yi Eleştirdi


Amerikalı komutanlar, el Kaide’nin, Iraklı masum sivillerin ölümünü meşru kılmak için İslam’ın anlamını saptırdığını savundu.

Ebu Musab el Zarkavi, bir Internet sitesinde yayınlanan mesajında, cihad yolunda diğer Müslümanların canını almanın caiz olduğunu söylemişti. Zarkavi, İslam düşmanlarıyla savaşırken diğer Müslümanların can vermesinin kaçınılmaz olduğunu da savundu. Direnişçilerin bu ay Irak’ta düzenledikleri bombalı saldırılarda, çoğu sivil, üç yüzden fazla kişi öldü. Irak’ta artan son saldırıların, isyancıların geçen ay Suriye’de düzenledikleri toplantıda kararlaştırıldığı bildiriliyor.

Ortadoğudaki Amerikan Kuvvetlerinin Komutanı Orgeneral John Abizaid, Zarkavi’ye bağlı üst düzey militanların bir ay önce Suriye’de biraraya geldiğini belirten haberleri doğrulayamayacağını, ancak Suriye’nin teröristlerin kendi sınırlarından Irak’a geçmesini engellemede yeterince çaba göstermediğini savundu:

“Suriye’de, Şam hükümetiyle ilişkili olmayan ancak Irak’taki direnişi destekler faaliyetler var. Suriye hükümetinin şiddetin kendi sınırları içerisinde planlanıp Irak’a ihraç edilmemesi için tüm gücünü kullanması son derece önemlidir.”

Orgeneral Abizaid, dün komuta alanına giren Afganistan ve Irak’taki operasyonlar hakkında Amerikan Kongresi’nde bilgi verdi. Abizaid, El Kaide terör örgütünün, Irak'ta masul sivillerin öldürülmesini haklı göstermek için İslamın gerçek anlamını saptırmaya çalıştığını söyledi.

Bu arada Irak İçişleri bakanlığında görevli Tuğgeneral İbrahim Hamas, Bağdat'ta bir araçtan açılan ateşle öldürüldü. Bağdat, Musul ve Bakuba kentlerinde saldırıların devam ettiği, çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG