Erişilebilirlik

BM Programında Yolsuzluk İddiası Senato'da


Amerikan Senatosu, Birleşmiş Milletler’in Irak’a uyguladığı Petrol karşılığı Gıda programıyla ilgili yolsuzluk iddialarını görüşmeye başladı.

Birleşmiş Milletler programından kendisine kişisel kazanç sağlamakla suçlanan İngiliz milletvekili George Galloway Senato soruşturma komisyonunda ifade verirken hakkındaki suçlamaları kesinlikle reddetti. Irak savaşına şiddetle karşı çıkan Galloway, petrol satışlarından “tek bir kuruş” almadığını, Amerika’nın dikkatleri başarısız Irak müdahalesinden başka yerlere çekmek için yolsuzluk iddialarını ortaya attığını öne sürdü.

Komisyon raporunda, Galloway ile birlikte Fransa eski İçişleri Bakanı Charles Pasqua, Rusya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Alexander Voloşin ve aşırı milliyetçi siyasetçi Vladimir Zirinovski’nin de petrol satışlarından aşırı kazanç sağladıkları iddia ediliyor.

İngiliz, Fransız ve Rus politikacı ve yetkilileri, iddiaları reddediyor.

Komisyonun Demokrat üyesi Senatör Carl Levin ise, Amerikan hükümetini, Irak’tan Türkiye, Ürdün ve Suriye’ye yapılan 8 milyar dolarlık yasadışı petrol satışına göz yummakla suçladı.

XS
SM
MD
LG