Erişilebilirlik

Irak Konusunda Rus Politikacılara Suçlama


Bazı Rus politikacıların Birleşmiş Milletler’in Irak’a uyguladığı Petrol Karşılığı Gıda Programı sayesinde milyonlarca Dolar haksız kazanç sağladığı ileri sürüldü.

Amerikan Senatosu’nun yayınladığı bir raporda, Saddam Hüseyin rejiminin, Rus politikacılara, program kapsamında milyonlarca Dolarlık petrol alım hakkı tanıdığı belirtildi.

Irak eski Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Rusya’nın Irak’ı desteklemesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Amerika’nın kararlarını veto etmesi karşılığında politikacılara bu hakkın verildiğini itiraf etti.

Senato raporunda, Irak petrolünün yüzde 30’unun Rus politikacılara, siyasi partilere ve işadamlarına ayrıldığı saptandı. Petrolün Ruslara piyasa değerinin altında verildiği; ve satışlardan büyük oranda kâr sağlandığı belirtildi.

Eski Başkan Yardımcısı Ramazan ve Irak eski Başbakanı Tarık Aziz, petrolün büyük bir kısmının, Rusya eski Başkanlık Başdanışmanı Alexander Voloşin ve aşırı milliyetçi siyasetçi Vladimir Jirinovski’ye verildiğini söylediler.

Soruşturmayı yürüten Senato Komisyonu, Voloşin’in 3 milyon dolar; Jirinovski’nin ise 9 milyon dolar kazanç sağladığını saptadı.

Rus yetkililer, Amerikan Senatosu'nun raporuna henüz yanıt vermedi.

XS
SM
MD
LG