Erişilebilirlik

Irak'ta 12 Ceset Daha Bulundu


Bağdat’ın kuzeydoğusunda 12 ceset daha bulundu. Gözlemciler, direnişçilerin yeni hedefinin askerlik çağındaki erkekler olduğunu; ve bu kişilerin kaçırılıp daha sonra idam edildiğini söylüyor.

Toplam 46 Kişi İdam Edildi

Bağdat’ın kuzey doğusundakilerle birlikte; hafta sonundan bu yana bulunan cesetlerin sayısı 46’ya çıktı. Cesetlerin hepsi askerlik çağındaki erkekler. Hepsi, başlarından vurularak öldürülmüş.

Öldürülen Iraklı gençlerin kimlikleri henüz bilinmiyor.

Adam kaçırmalar ve idamların; Iraklı gençleri orduda görev almaktan caydırmak amacıyla yapıldığı zannediliyor.

Rice'ın Irak Ziyareti

Cesetler, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Irak ziyaretinden sonra bulundu. Rice, bir günlük ziyaret çerçevesinde, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Başbakan İbrahim el Caferi ve bakanlarla bir araya geldi.

Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesinin bir öncelik olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Rice, Amerika’nın, Irak kendini savunur hale gelinceye kadar ülkeyi terk etmeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Rice, sorumluluğun Iraklılara devredilmesi için güvenlik güçlerinin biran önce eğitilip silahlandırılması gerektiğini vurguladı. Bakan, güvenlik güçlerinin kaydettiği ilerlemenin son derece etkileyici olduğunu da belirtti.

Başbakan İbrahim el-Caferi, askerlerin eğitilmesine hız verilmesini istiyor. El-Caferi bu sayede yabancı askerlerin ülkeden daha çabuk ayrılabileceğini söylüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı, Bağdat’taki temasları kapsamında, İçişleri Bakanı Bayan Caber ve Savunma Bakanı Saadun el-Dulaimi ile de görüştü.

Sünni olan Dulaimi, Savunma Bakanlığına Şiilerle Sünniler arasında süren müzakereler sonucu atandı. Başbakan Caferi, Bakanlığın Sünnilere ayrılmasını istemişti. Ancak, Savunma Bakanlığına aday olan Sünnilerin çoğunun Saddam Hüseyin rejimiyle bağlantılı olması, Şiilerin, adayları reddetmesine neden olmuş; ve bakanlığa yapılacak atamanın ertelenmesine yol açmıştı.

Sünnilerin dışlanmamasının önemini vurgulayan Sünni siyasetçiler; siyasi katılım sayesinde direnişçilere verilen desteğin azalacağını umuyor.

Irak'ta İki Gazeteci Öldürüldü

Irak’ta bugün düzenlenen saldırılarda aralarında iki gazetecinin de bulunduğu en az 13 kişi öldü.

Direnişçiler saldırılarını yeniden Bağdat ve çevresinde yoğunlaştırdı. Başkentin güneyinde saldırıya uğrayan iki Iraklı gazeteci ve şoförleri öldürüldü. Dün de aynı bölgede iki gazeteci ölmüştü.

Bağdat’ın kuzeyindeyse, direnişçileri kovalayan bir Irak devriye aracı yola yerleştirilen bombaya çarptı. Patlamada 4 Iraklı asker öldü. Bağdat’ta bir başka patlamada da iki Irak vatandaşı hayatını kaybetti.

Iraklı bir generale düzenlenen bir başka saldırı girişimindeyse, 4 direnişçi öldürüldü. General saldırıdan yara almadan kurtuldu.

XS
SM
MD
LG