Erişilebilirlik

Karzai: 'Olaylardan Dış Unsurlar Sorumlu'


Guantanamo Askeri Üssü’nde Amerikalı askerlerin tuvaletlere Kuran koyduğu yolundaki haberler üzerine, Afganistan’da başlayan gösteriler sona ererken, Devlet Başkanı Hamit Karzai, olaylardan ülkesinin düşmanlarını sorumlu tuttu.

Karzai, Afganistan’ın kaydettiği gelişmeleri ve batıyla yakınlaşmasını çekemeyenlerin gösterilere önayak olduğunu öne sürdü.

Amerikan karşıtı gösterilerde 16 kişi ölürken, 100’ü aşkın kişi de yaralandı. Amerikalı yetkililer, Newsweek dergisinin, Guantanamo Üssü’nde tuvaletlere Kuran konulduğu yolundaki haberi üzerine gösterilerin başlamasının ardından, konuyla ilgili bir soruşturma başlattı. Yetkililer, soruşturma sonrasında iddiaların doğru olmadığını belirlediklerini söyledi. Ancak bu açıklama, gösterileri sona erdirmede yeterli olmadı.

Sokaklara dökülen Afgan halkı, sadece Guantanamo Üssü’ndeki iddiaları değil, Amerika’yla yakın bağları olduğu gerekçesiyle Devlet Başkanı Hamit Karzai’yi de protesto etti.

Dün Kabil’de bir basın toplantısı düzenleyen Hamit Karzai ise, gösterilerin düzenlenmesinde rol alan kişilerin ekonomik ve siyasi alanda giderek daha fazla istikrara kavuşan Afganistan’ın prestijini sarsmaya çalıştıklarını söyledi.

Karzai, gösterilerin ardında dış unsurların bulunduğunu söyledi, ancak daha fazla ayrıntıya girmedi. Afgan lider gösterileri, 1980’deki Sovyet işgaline benzetti ve ülkesinin bu tür saldırılara karşı mücadele etmeye devam edeceğini vurguladı. Karzai, gösterileri kışkırtan Afgan vatandaşı ve yabancıların tutuklanması için emir verdiğini de söyledi. Afgan lider, halkın Amerikan ve diğer yabancı askerlerin ülkede bulunmasını protesto ettiklerinin hatırlatılması üzerine, bu güçlerin çekilmesinin doğru olmayacağını; böylesi bir durumda ülkenin yeniden kargaşaya sürükleneceğini kaydetti:

Karzai, “Amerika’nın stratejik ortaklığı olmadan Afganistan kendi ayakları üzerinde durabilen bağımsız ve egemen bir devlet haline gelemez, Amerika ve Avrupa’yla işbirliğini geliştirme yolları arıyoruz çünkü, ülkemizi hedef alan oyunlara, müdahalelere tek başımıza karşı koyamayız,” dedi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, basın toplantısında Amerikalı yetkililere de seslendi ve Müslümanları rencide edecek davranışlarda bulunanların cezalandırılmasını istedi.

XS
SM
MD
LG