Erişilebilirlik

Rice: 'Kaydedilen İlerlemeler Etkileyici'


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Amerikalı ve Iraklı yetkililerle görüşmek üzere dün Irak’a sürpriz bir ziyarette bulundu. Sıkı güvenlik önlemleri altında önce Kuzey Irak’a giden Rice, Kürt lider Mesut Barzani ile görüştü. Daha sonra Bağdat’a geçen Rice, burada Başbakan İbrahim Caferi ve Devlet Başkanı Celal Talabani ile biraraya geldi.

Condoleezza Rice, ülkenin başlıca etnik ve dini gruplarını biraraya getiren bir hükümet kurulmasını övdü.

“Hükümetin bu derece kapsayıcı olmasından son derece etkilendik. Aynıkapsayıcılığın, anayasanın yazılması sürecinde de tekrarlanmasına ihtiyaç vardır.”

Dışişleri Bakanı Rice ve Başbakan el Caferi, Irak’a yönelik uluslar arası desteğin sürmesinin önemine de değindiler. Rice, Irak’ın sorunlarının bir gecede çözülemeyeceğini belirtti ancak ilerleme sağlandığını kaydetti.

“Irak güvenlik güçlerinin gösterdiği ilerlemelerden sanıyorum hepimiz etkilendik.”

Condoleezza Rice, Amerikan kuvvetlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin bir takvim vermedi. Buarada, Irak’ın çeşitli kentlerinde, isyancılar tarafından öldürüldüğü sanılan 34 kişinin cesedi bulundu. Yetkililer, Bağdat’ta kısa mesafeden vurularak öldürüldükleri anlaşılan 13 kişinin cesedinin bulunduğunu bildirdi. Aynı şekilde öldürülen 11 kişinin cesedi ise, Latifiye’de ortaya çıkarıldı. Ramadi kentinde de 10 Iraklı asker ölü bulundu.

Iraklı direnişçilerin saldırıları dün de devam etti. Bağdat’ta İçişleri Bakanlığı’nın üst düzey bir yetkilisiyle şoförü uğradıkları silahlı saldırıda öldü. Şii imam Şeyh Kasım El Carawi’yle yeğeni de vurularak öldürüldü. Irak’ın kuzeyindeki Bakuba’daki bombalı saldırılarda en az 4 kişinin öldüğü, 20 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Saldırıların valiyi hedeflediği, ancak valinin herhangi bir zarar görmediği de alınan haberler arasında...

Zarkavi'nin Yaralandığı Haberleri Doğrulanmadı

Bu arada Amerika Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Stephen Hadley, Irak’ta faaliyet gösteren terörist lider Ebu Musab el Zarkavi’nin ağır yaralandığı yolundaki iddiaları doğrulamadı.

İngiliz Sunday Times gazetesine demeç veren Iraklı bir doktor, Zarkavi’yi geçtiğimiz Çarşamba günü Ramadi’deki bir hastanede tedavi ettiğini öne sürmüştü. Gazete Iraklı doktorun Amerikalı yetkilileri de bilgilendirdiğini yazdı.

Doktorun ifadelerinde Zarkavi olduğu iddia edilen kişinin, ağır kanama geçirdiği ve yatırılması önerilerine rağmen, yaralarının sarılmasının ardından hastaneden ayrıldığı belirtiliyor.

Bu arada Amerika, Suriye sınırındaki El Anbar bölgesinde bir haftadır sürdürülen operasyonun dün sona erdiğini duyurdu. Operasyonda 9 Amerikan askerinin yanı sıra, 125 direnişçinin öldüğü bildirildi.

XS
SM
MD
LG