Erişilebilirlik

'Amerikalılar Kuzey Kıbrıs'a Gidebilir'


Amerika Dışişleri bakanlığı, Amerikan vatandaşlarının Kıbrıs Türk Cumhuriyetine doğrudan seyahat etmelerini engelleyen hiçbir yasal yasak bulunmadığını açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Richard Boucher, bu açıklamayı dünkü olağan basın brifinginde bir soru üzerine yaptı. Sözcü Boucher’e bir Amerikan Kongre heyetinin Mayıs sonunda Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ziyaret etme planını bakanlığının onaylayıp onaylamadığı soruldu. Sözcü, bu soruya Amerikan Kongre üyelerinin gidecekleri yerlere kendilerinin karar verdiklerini belirtirken, Kıbrıs’ın Türk kesimine gitmek için neden Rum kesimindeki Larnaka hava alanını kullanmadıklarının bir dışpolitika sorunu olmadığını vurguladı.

"Nereye seyahat edecekleri Amerikan Kongre üyelerinin bileceği bir iştir. Bildiğiniz gibi Amerikalı personele, hatta hükümet görevlilerine Ercan Hava alanına uçmaları için izin veriliyor. Bu bakımdan Kongre üyelerinin Türk kesimine gitmelerini önleyecek hiçbir şey yok. Seyahat planlarına karar verecek olanlar kendileri" şeklinde konuşan Boucher, sadece Amerikan hükümet görevlilerinin değil tüm Amerikan vatandaşlarının Ercan hava alanını kullanması için hiçbir yasal engel olmadığını belirtti.

Amerika Dışişleri bakanlığı sözcüsü, Kıbrıs Rum yönetiminin bu seyahati protesto edip etmediği sorusuna ise bunun Rum hükümetine sorulması gerektiği yanıtını verdi.

XS
SM
MD
LG