Erişilebilirlik

Özbekistan'da Silahlı Ayaklanma


Özbekistan’ın Andican kentinde silahlı göstericiler, güvenlik güçleriyle çatıştı. Çatışmalarda en az 9 kişi öldü, 34 kişi de yaralandı.

Dün gece göstericiler, bazı hükümet binalarına ve bir de polis karakoluna saldırdı. Göstericiler, aynı zamanda bir cezaevine de girerek, çok sayıda hükümlüyü serbest bıraktı.

Gösteriler hakkında ayrıntılı bilgi alınamıyor. Ancak Devlet Başkanı İslam Kerimov’un Andican’a gittiği ve Savunma Bakanlığı’nın da Taşkent’te acil bir toplantı düzenlediği öğrenildi.

İslamcı örgütlerle ilişki kurma suçundan yargılanan 23 Özbek işadamının davalarına son verilmesini isteyen gösteriler son günlerde artmaya başlamıştı. Geçen yıl tutuklanan sanıklar, Hizbül Tahrir adlı yasadışı örgütle bağlantıları olmakla suçlanıyor.

Özbekistan'daki çatışmaları devlet eski bakanı Ahat Andican radyomuza değerlendirdi. Andican, Fuat Kozluklu'ya yaptığı değerlendirmede, bu çatışmaların diğer eski Sovyet cumhuriyetlerindeki gibi organize bir muhalefet hareketine benzetilmemesi gerektiğini söyledi ve ayaklanmanın kısıtlı bir bölge içinde gerçekleştiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Andican'la söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG