Erişilebilirlik

13 Mayıs 2005: Öcalan Davası Kararı ABD Gazetelerinde


New York Times, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Abdullah Öcalan’ın adil yargılanmadığı yönündeki kararını Craig Smith ve Şebnem Arsu’nun ortak haberiyle aktarıyor. Haberde, kararın Öcalan’ın yeniden yargılanmasına giden yolu açtığı belirtiliyor ve Türkiye’nin bunu yapmaması halinde Avrupa Birliği üyeliğinin tehlikeye girebileceği görüşüne yer veriliyor:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Birliği’nin bir organı değil. Ancak Mahkemenin kararlarına uymamak, Türkiye’nin Birlik üyesi bütün ülkelerin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni çiğnemesi anlamına gelecek. Türkiye’de önemli bir kesim ise, Öcalan davasının yeniden açılmasının, Kürt milliyetçiliğini körüklemesinden endişe ediyor. Davanın yeniden görülmesi aynı zamanda Türk milliyetçiliğini de alevlendirebilir ve bu da Türkiye’nin Avrupa birliği üyeliğini daha da zorlaştırabilir."

Washington Post ise Öcalan hakkındaki karara, Reuters muhabiri Gareth Jones’un haberiyle yer veriyor. Muhabir, bu kararla Türkiye’nin Avrupa Biriliği ile milliyetçi kesim arasında sıkıştığını belirtiyor. Haberde Türk hükümetinin Öcalan’ı yeniden yargılamaya hazırlandığı kaydediliyor ancak yetkililerin kamuoyunu sakinleştirmek amacıyla, çıkacak kararın farklı olmayacağı yönünde açıklamalar yaptığına dikkat çekiliyor:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı, Ekim ayında Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine hazırlanan Türkiye’de siyasi gerginliğin artacağı endişesine yol açtı. Öcalan’ın taraftarlarıyla son günlerde giderek daha da yoğunlaşan bir çatışma yaşayan askerler, kararın hukuki değil siyasi olduğunu savundu. Karar ayrıca, Avrupa’nın kasıtlı olarak Türkiye’ye engel çıkarttığı yönünde milliyetçi bir duygunun da yükselmesine yol açtı. Türkiye ile üyelik müzakerelerini yürütecek olan Avrupa Komisyonu ise, hükümetin karara yaklaşımını memnuniyetle karşıladığını açıkladı, ancak Ankara’nın hukuki yükümlülüklerinin de altını çizdi."

Boston Globe, Kuzey Kore’nin nükleer silah yapımında kullanmak üzere bir reaktörden 8 bin nükleer yakıt çubuğunu başarıyla söktüğü yönündeki açıklamasını değerlendiriyor ve Başkan Bush’un Pyongyang yönetimine karşı izlediği politikayı eleştiriyor. Kuzey Kore’ye karşı bir askeri müdahale imkanı bulunmadığını savunan gazete, Çin’in itirazı nedeniyle ekonomik yaptırımların da söz konusu olmadığını vurguluyor:

"Bush’un Kuzey Kore’yle ciddi bir pazarlığa girmesi gerekiyor. Asyalı müttefikler, Bush’tan Kuzey Kore’ye kabul edebileceği bir teklifte bulunmasını istiyor. Bush bu öneriyi reddettikçe, Amerika’nın Asya’daki konumuna da zarar vermektedir. Bush, Kuzey Kore’nin nükleer silahlanmasını önleyecek bir anlaşma sağlamadığı sürece, Asyalı müttefikleri, Amerika’yı kendi çıkarlarını koruyamamakla suçlayacaktır. Bunun sonucunda da Asya’da istikrarlı bir güç dengesinin korunması konusunda Amerika’ya güvenmekten vazgeçecek ve kendi güvenliklerini sağlayacak adımlar atacaklardır."

USA Today ise Savunma Bakanlığı Pentagon’un Amerika’da kapatılacak askeri üslerin listesini açıklayacağını duyuruyor. Bir çok eyalet açısından bu üslerin ciddi bir istihdam alanı olduğunu kaydeden gazete, bu nedenle açıklanacak listenin kaygıyla beklendiğini belirtiyor ancak bu kaygının yersiz olduğunu savunuyor:

"Sivil istihdam kaybının yüzde 85’i telafi edilebilecek. Ayrıca kapatılan üsler de bir çok farklı alanda kullanıma açılacak. Karardan etkilenecek olan bölgelerin Kongre üyeleri, kendi bölgelerindeki üslerin kapatılmaması için uğraşıyor. Ancak öyle görünüyor ki, bu mücadele lobicileri zengin etmekle kalacak, üslerin kapatılmasını önlemeye yetmeyecek."
XS
SM
MD
LG