Erişilebilirlik

'Türkiye'ye AB Desteği Devam Edecek'


Türk Sanayici ve İşadamları Derneği TÜSİAD’dan bir heyet Amerika’yı ziyaret ediyor. Derneğin başkanı Ömer Sabancı ve beraberindeki heyet Washington’daki temaslarından sonra Boston’a ve New York’a gidecek. TÜSİAD heyeti Washington’da, Kongre ve dışişleri bakanlığı, düşünce kuruluşlarının uzmanları ve Amerikalı Musevi kuruluşların temsilcileriyle görüştü.

Heyet ayrıca, "Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Bundan Sonraki Adım Nedir?" başlıklı bir panel toplantısına katıldı. Panelin konuşmacıları arasında, Amerika’nın Ankara büyükelçiliğinden sonra Amerika Dışişleri Bakan yardımcısı olan ve kısa süre önce emekliye ayrılan Mark Grossman da vardı. Grossman, ikili ilişkilerin kendi kendine devam etmediğini ve sürekli ilgi ve itina istediğini belirterek Türk işadamlarının Amerika’ya yaptıkları bu ziyaretin çok büyük önem taşıdığını söyledi. Grossman Türkiye’nin Avrupa üyeliğini başından beri desteklemiş olan Amerika’nın, bu politikasının devam edeceğini belirtti.

Mark Grossman Türkiye’nin Birlik’e üyeliğini Amerika’nın başından beri her iki taraf için de fırsat olarak gördüğünü, bunun herkesin stratejik çıkarlarına da uygun düştüğüne inandığını söyledi. Grossman “Türkiye’nin üyeliği hem Avrupa, Hem Türkiye, hem de Amerika için iyi olacaktır” şeklinde konuştu. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini bir barış projesi olarak niteleyen Mark Grossman, bu projede her iki tarafa da daha yapmaları gereken çok iş düştüğünü kaydetti.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ise, Avrupa ile yoğun ilişkilerinin yüz yıllık tarihi bulunduğunu kaydederek, Türkiye’nin son yıllarda önüne çıkan engelleri aşmayı başardığını ve durmayacağını, öfkeye kapılmadan ve sabırla Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda ilerleyeceğini belirtti. Büyükelçi Loğoğlu, Türkiye’nin üyeliği konusunda, Avrupalıların, bölgesel kalmakla bir büyük global güç olma; içe dönük kalmakla dışa açıklık; ve altın çağını, geçmiş yerine gelecekte aramak arasında bir tercih yapacaklarına işaret etti. Büyükelçi Faruk Loğoğlu Türkiye’nin üyelik yönünde ilerlemesinde Amerika’nın çok büyük yardımları olduğunu da hatırlatarak, ‘Washington’un Avrupalı liderlere telefon etmesinin gerektiği pek çok durumla karşılaştık’ dedi.

TÜSİAD’ın dünkü toplantısında eski Büyükelçi Mark Grossman’a, Türkiye’ye yaptığı değerli hizmetlerinden ötürü bir de plaket verildi. Almanya’da yayınlanan Die Zeit gazetesinin Savunma ve Uluslararası Güvenlik Editörü Constanze Stelzenmüller 3 Ekim’de görüşmelere başlamanın, her iki tarafın da stratejik çıkarlarına hizmet edeceğini ve Avrupa’nın Türkiye’nin üyeliğini tehlike olarak değil, fırsat olarak görmesi gerektiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG