Erişilebilirlik

'Federal Yönetim Irak'ın Yararına'


Amerikan dış politikasının şekillenmesinde en etkili düşünce kuruluşlarından biri olan Dış İlişkiler Konseyi, iki hafta önce yayınladığı bir raporla Irak’ta coğrafi özellikleri göz önünde bulunduran federal bir yapı önermişti. Raporu kimi çevreler olumlu karşılarken, kimi çevreler de Irak’ın toprak bütünlüğünü tehdit edecek bir oluşum olarak değerlendirmişti.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin oğlu, aynı zamanda da Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Washington temsilcisi Kubat Talabani merkezi New York’ta bulunan Dış İlişkiler Konseyi’nin toplantısına katıldı ve kuruluşun hazırladığı raporu değerlendirdi.

Talabani’nin oğlu, aynı zamanda da Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin Washington temsilcisi Kubat Talabani, Dış İlişkiler Konseyi’nin toplantısında yaptığı konuşmada, Konseyin hazırladığı ve Irak’ta coğrafi özelliklere göre federal bir sistemi öngören rapora olumlu baktıklarını belirtti.

Kubat Talabani, Irak için şu anda en iyi modelin, ‘merkeziyetin azaltılması’ ilkesi uyarınca Irak federal devleti ve bölge yetkililerinin yerel geleneklere uygun yasalar çıkarabilmesini öngören bir sistem olduğuna inandığını belirtti.

Türkiye’nin de artık Irak’ta federal bir modeli benimsediğini söyleyen, Talabani Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın babası Celal Talabani’ye yazdığı mektupla Türkiye’nin ilk kez bunu açıkça desteklediğini anımsattı.

Kubat Talabani, İran, Irak, Suriye ve Turkiye gibi geniş bir coğrafyadaki Kürt halklarının “Bağımsız Kürdistan” fikrinden vazgeçmeyeceklerini düşündüğünü, ancak bunun gerçekte ulaşılabilirliğinin zor olduğunu vurguladı.

Talabani, demokratik ve adaletli bir yönetim altında Kürt milliyetçiliğinin dizginlenebileceğine inandığını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin, Irak’taki istikrarsızlığın uzun süreceğini anladığını belirten Kubat Talabani, istikrarlı bir Kürt bölgesinin Türkiye’nin de çıkarına olduğunu söyledi.

Kürtlerin de Türkiye gibi laikliği benimsemiş olduğunu hatırlatan Talabani, bunun gelişmekte olan ikili ilişkileri daha da ilerleteceğini tahmin ettiğini vurguladı.

PKK sorununun ise ancak diyalogla çözülebileceğini söyleyen Kubat Talabani askeri müdahalelerin başarısız olacağına inandığını vurguladı.

Talabani, Türk hükümetinin yaklaşık 18 ay önce PKK güçlerine silah bırakıp Türkiye’ye dönme çağrısı içeren eve dönüş kampanyasının çok önemli bir adım olduğunu belirtti. Bu çağrının yeteri kadar duyurulmadığını savunan Talabani bu gibi programların PKK sorununu çözerek, Iraklı Kürtler’le Türkiye arasındaki ilişkiyi geliştireceğine inandığını vurguladı.

Kubat Talabani, Irak Cumhurbaşkanı olan babası Celal Talabani’nin, eskiden olduğu gibi yeni düzende de Türkiye ile Iraklı Kürtler arasında bir denge unsuru olacağına inandığını belirtti.

Talabani, 55 yıl siyasi mücadele veren babasının Irak Cumhurbaşkanı olmasını Irak’taki Kürt halkının da artık eşit vatandaşlar olduğunu göstermek açısından çok önemli olduğunu söyledi.
XS
SM
MD
LG