Erişilebilirlik

TBMM Başkanı Rusya Ziyaretini İptal Etti


Türkiye Ermeni iddialarına destek veren ülkelere karşı tepkilerini sürdürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç, Rus Parlamentosu alt kanadı Duma'nın Ermeni soykırım iddialarını kabul etmesi üzerine Rusya gezisini iptal etti.

Türkiye geçtiğimiz ay sonunda Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma’nın Ermeni soykırımı iddialarını tanımasını kınamıştı. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Rus Dışişleri Bakanlığı’na bir nota vererek Duma’nın kararını protesto etmişti.

Türkiye’nin Rusya parlamentosunu kınamasının ardından şimdi de Meclis Başkanı Bülent Arınç Rusya’ya yapacağı ziyareti iptal etti. Arınç, Haziran ayında Rusya’ya gidecekti. Geçtiğimiz çarşamba günü ise Meclis, Ermeni iddialarını kabul eden Rusya'nın Parlamentolararası Dostluk Grubu üyelerinin Türkiye ziyaretini iptal etmişti.

Arınç Rusya ziyaretini ertelerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise bu Pazar günü Moskova’ya gidiyor. 9 Mayıs’ta Moskova’da yapılacak Zafer Günü kutlamalarına katılacak olan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de görüşecek.

Rusya, Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddialarını tanıdığı için kınadığı tek ülke değil. Arjantin, Polonya, Kanada ve Fransa da Türkiye tarafından kınanan ülkeler arasında.

Türkiye geçtiğimiz ay Ermenistan’a gönderdiği bir mektupla soykırım iddialarının araştırılması için ortak komisyon kurulması önerisinde bulunmuştu. Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan’dan gelen yanıtsa, “önce diplomatik ilişki kuralım” olmuştu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise dün 9 Mayıs’ta Moskova’da yapılacak Zafer günü kutlamalarında veya 15-16 Mayıs tarihlerinde Varşova’da yapılacak Avrupa Konseyi zirvesinde Başbakan Erdoğan’la Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan’ın bir araya gelebileceğini söylemiş. Ancak Gül “planlanmış birşey yok” demişti.

Erdoğan-Koçaryan görüşmesiyle ilgili Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’dan açıklama geldi ve Oskanyan görüşmenin henüz kesinleşmediğini söyledi.

Türkiye, Ermeni soykırımı iddialarını araştırmak ve soykırımı olmadığını söylemenin suç olması yönündeki girişimleri önlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG