Erişilebilirlik

Myers: Irak ve Afganistan Gücümüzü Sınırladı


Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers Irak ve Afganistan’daki savaşların Amerika’nın askeri gücünü sınırladığını belirtti ancak buna rağmen, çıkabilecek bir başka savaşı da kazanabileceklerini söyledi.

Genel Kurmay Başkanı Richard Myers’ın Kongre’ye gönderdiği gizli rapor dün basına açıklandı. Orgeneral Myers bu mektubunda, Amerika yeni bir askeri mücadeleye girdiği taktirde, Afganistan ve Irak savaşlarının devam ediyor olması nedeniyle, yeni savaşın uzayacağını ve çok can kaybına yol açacağını belirtiyor. Buna rağmen Myers, Amerikan ordusunun, kendisine yeni bir savaş görevi verildiği taktirde, bunu da kazanabilecek durumda olduğunu belirtti. Genel kurmay başkanı mektubunda belirttiği bu noktayı dün de gazetecilere tekrarladı.

“Süre uzayabilir. Ek kaynaklar kullanmak durumunda kalabiliriz. Fakat, sonunda başarıya ulaşabileceğimiz için, bunların bir önemi yoktur.”

Genel Kurmay Başkanı mektubunda, modern silah stokundaki yetersizlikle Irak’ta çok sayıda rezerv asker kullanılmasının, ülkenin yeni bir çatışmaya girmesini zorlaştıracağına işaret ediyor. Myers Amerika’nın askeri yeteneği üzerindeki sıkıntıyı gidermek için gayret gösterildiğini de belirtiyor. Uzmanlar bu çabaların, reorganizasyon, yeniden eğitim ve askeri malzemeyi çoğaltmak gibi uzun vadeli olduğuna işaret ediyor. Ancak genel kurmay başkanının sözleri, Başkan Bush’un geçen hafta düzenlediği basın toplantısında bu konuda söyledikleriyle çelişiyor.

“En yüksek dereceli askeri danışman olan genel kurmay başkanına, Irak’taki savaş yüzünden askeri yeteneğimizin sınırlanıp sınırlanmadığını sordum. Aldığım cevap, ‘hayır’ oldu. Genel kurmay başkanı askeri yeteneğimizin kısıtlanmadığını, ordumuzun kapasitesinin çok yüksek olduğunu söyledi.”

Savunma Bakanlığı yetkilileri iki konuşma arasındaki farkın çok büyük olmadığını ifade ediyor. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Bryan Whitman Irak savaşı yüzünden, ordunun üzerinde belli bir yükün varlığını kimsenin inkar etmediğini, fakat ordunun hala yüksek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG