Erişilebilirlik

'Filistin İçin Adım Atmak Zorundayız'


Bugün partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. Erdoğan AKP milletvekillerine seslendiği konuşmasında, dün tamamladığı İsrail ve Filistin temaslarına da değindi.

Filistin temaslarını, “Arafat sonrası bölgeye bir insiyatif almak için gittik” sözleriyle değerlendiren Başbakan Erdoğan, özellikle Filistin açısından atılması gereken birçok adım olduğunu söyledi.

Bu adımların sadece Türkiye tarafından değil, diğer ülkeler tarafından da atılması gerektiğini vurgulayan Başbakan, “adeta bir açık hapishane olan Filistin böyle bırakılmamalıdır” dedi. Erdoğan, “bu konuda bizler insiyatif almayacağız da kim insiyatif alacak” diye konuştu.

İsrail ve Filistin ziyaretlerinin birilerinin veya başkalarının isteği için değil tarihi ve siyasi ilişkilerin gereği için yapıldığının altını çizen Başbakan Erdoğan, temaslarının Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün geçtiğimiz yılbaşında bölgeye yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu söyledi.

Dış politikanın iyi olduğu bir dönemde kısır tartışmalara girmenin anlamı olmadığını da sözlerine ekleyen Başbakan, “gerilim politikasından nemalanma gayretimiz yok” dedi.

Ankara’da iç politikada son zamanlarda, Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın, “Meclis isterse Anayasa Mahkemesi’ni kapatır” yönündeki sözleri tartışmalara neden oldu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Arınç’ın sözlerine yanıt vermiş ve “Meclis yasaları yapar, Anayasa’ya uygunluğunu biz denetleriz” demişti.

Bu arada Almanya Başbakanı Gerhard Schröder bu akşam Türkiye’ye geliyor. Yarın sabah Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan’la görüşecek olan Schröder, daha sonra İstanbul’a geçerek Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’la bir araya gelecek. Schröder’in 15 ay içindeki ikinci Türkiye ziyaretinde gündemin birinci maddesinin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği olması bekleniyor. Almanya Başbakanı’yla yapılacak görüşmelerde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek istenecek.

XS
SM
MD
LG