Erişilebilirlik

Türkiye'ye Övgü


Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yıllık terörizm raporuna göre, el Kaide örgütü, en büyük terör tehdidi olmayı sürdürüyor.

Ancak raporda, el Kaide’nin liderlikten ve silahlı militan gücünden yoksun olduğu belirtiliyor. El Kaide örgütünün, bir dizi tutuklamalar ve Amerika’nın önderliğindeki uluslararası askeri operasyonlar sayesinde zayıflatıldığı da raporda vurgulanıyor.

Bununla birlikte raporda, el Kaide üst düzey sorumlularının hala yakalanamadığına ve ideolojilerini dünya çapında yayılmış küçük gruplaşmalar yoluyla yaydığına dikkat çekiliyor.

Önceki yıllık raporlarla karşılaştırıldığında, bu son raporda Amerika Dışişleri Bakanlığı, geçen yıl düzenlenen terör eylemlerinin sayısını belirtmiyor. Yetkililer bu yılki değişikliğe, terör eylemi sayısındaki hesaplamada yaşanan sorunları gerekçe gösteriyor.

Ancak bazı çevreler, terör eylemi sayısındaki gerçek rakamların ortaya çıkması durumunda, terörle mücadelede başarı kazandığını ileri süren Bush Yönetimi’nin kötü duruma düşeceğini iddia ediyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda Türkiye’nin terörle mücadele çabalarından ise övgüyle söz edildi. Raporda, terör örgütleri listesinde yer alan PKK’nın hedefinin ise bölgede bağımsız bir Kürt devlet kurmak olduğu belirtildi.

Raporda Türkiye’den, "terörle mücadeleye uzun yıllardır destek veren güçlü bir müttefik” diye söz edildi ve “Türkiye, terörle küresel savaşa güçlü desteğini sürdürdü,” denildi. Yerel ve uluslararası terör örgütlerinin Türk vatandaşlarını ve yabancıları geçen yıl da hedef aldığı belirtilen raporda, Marksist-Leninist, radikal islamcı, ayrılıkçı ve Çeçen yanlısı terör örgütlerinin faaliyetlerinden söz ediliyor, Türk hükümetinin bu örgütlerle mücadelesi övülüyor.

Raporda her yıl olduğu gibi PKK/Kadek/Kongra-Gel örgütünün adı, terör örgütleri listesinde geçiyor. Raporun PKK'yle ilgili bölümünde bu örgüt için, “Türkiye’nin güneydoğusu, Irak’ın kuzeyi, İran ve Suriye’nin bazı bölgelerini içine alan bağımsız ve demokratik bir Kürt devleti kurmayı amaçlıyor,” ifadesine yer veriliyor.

Raporda PKK’nın 2003 yılından itibaren silahlı örgüt görünümünü ortadan kaldırmak için isim değişikliğine gitmesine rağmen, örgütün askeri kanadının, 5 yıl süren tek yanlı ateşkesi geçen yıl kaldırdığına dikkat çekiliyor. Rapor, örgüt üyelerinin sayısını 4 ila 5 bin arasında verirken, 3 bin 500 silahlı militanın Türkiye dışında bulunduğunu vurguluyor. Aynı şekilde örgütün, Avrupa’da da siyasi propaganda faaliyeti ve yardım kampanyası yürüttüğü kaydediliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın terörizm raporu, Marksist-Leninist DHKP-C örgütünün geçen yıl İstanbul’da bir belediye otobüsünde 4 kişinin ölümüne yol açan patlamaya karışmasının da altını çiziyor. İstanbul’da geçen yıl iki kişinin ölümüyle sonuçlanan Mason Locası’na saldırı girişimi de raporda yer alıyor.

XS
SM
MD
LG