Erişilebilirlik

'ABD İle İlişkilerimiz İyi'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Amerika ile ilişkilerin bozulduğunu bir kez daha yalanladı.

Bugün partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Erdoğan, Türk-Amerikan ilişkileri konusunda açıklamalar yaptı. Amerika ile ilişkilerin dış politikanın temel eksenlerinden biri olmaya devam ettiğini söyleyen Başbakan, “İlişkilerimizin gelişmesinden rahatsızlık duyan çeşitli grup ve lobilerin gündemimizi saptırma çabalarına karşı uyanık olmalı ve bunlara hiçbir suretle izin vermemeliyiz” dedi.

Son dönemde Türkiye-Amerika ilişkileri konusunda basında ve kamuoyunda çok şey yazıldığını belirten Erdoğan “bunların bir kısmı gerçeği yansıtmamaktadır” dedi. Başbakan Erdoğan, Amerika ile ilişkilerde zaman zaman arızi olaylar karşısında izlenecek yönteme ilişkin farklılıklar yaşansa da, bunun işbirliği gerekliliğini ortadan kaldırmadığını sözlerine ekledi. Erdoğan, Irak konusunu örnek göstererek, “bugün Irak’ta toprak bütünlüğü içinde demokratik bir sistem oluşturulması yönündeki ortak hedef, iki ülkenin birbiriyle yakın işbirliği içinde olmasını zorunlu kılmaktadır” dedi.

Amerika ile ilişkilerin ortak çıkarlar doğrultusunda geliştirilmesinin hükümetin önceliği olduğunu da belirten Başbakan, ilişkilerin geliştirilmesi için karşılıklı iradenin olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği, terörle mücadele, enerji güzergahlarının belirlenmesi gibi konularda Amerika'nın Türkiye'ye destek verdiğini vurgulayan Başbakan, Kıbrıs’ta adil çözüme ulaşılması Ermeni soykırımı iddiaları ve PKK ile mücadelenin de iki ülke arasındaki önemli konulardan olduğunu ve bu konularda birlikte hareket edilirse ilişkilerin daha da gelişeceğini sözlerine ekledi.


Bu arada Avrupa Birliği’nden gelen, “Türkiye reformları hızlandırsın” mesajının ardından, bugün Başbakan Erdoğan partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, 17 Aralık’tan sonra reform sürecinde bir yavaşlama olmadığını söyledi. “17 Aralık sonrasında yavaşladığımızın ileri sürülmesini anlamakta zorlanıyorum” diyen Başbakan “yavaşlama sözkonusu değil, olamaz” diye konuştu.

Dün Lüksemburg’ta yapılan ve Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün temsil ettiği Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklık konseyi toplantısında, Türkiye’ye reformları hızlandırması dışında, Kıbrıs konusunda da mesajlar verildi. Ankara anlaşmasının ek prorokolü’nün bir an önce imzalanmasının da dile getirildiği toplantı sonrası bugün Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin taahüt ettiği gibi ek protokolü imzalayacağını ancak Avrupa Birliği’nin de Kıbrıs konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Avrupa Birliği’nin de Kuzey Kıbrıs için öngörülen mali yardım ve doğrudan ticaret tüzüklerini onaylamasını beklemek hakkımızdır” dedi.

Başbakan Erdoğan konuşmasında ayrıca, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi bir taraf olarak değil, bir ortak ve müstakbel üye olarak görmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG