Erişilebilirlik

Derviş UNDP Başkanlığına Atandı


Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Kemal Derviş, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlığına seçildi. Genel Sekreter Kofi Annan’ın sözcüsü Stephane Dujarric, Kemal Derviş’in başkan seçildiğini dün resmen açıkladı.

“Genel Sekreter Kofi Annan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Dairesi Yönetim Kuruluna gönderdiği yazıyla, eski Türkiye ekonomi bakanı ve Dünya Bankasının eski başkan yardımcısı Kemal Derviş’i daire başkanlığına aday gösterdi.”

Genel Sekreter Kofi Annan, Ocak ayında kendi Özel Kalem Müdürlüğüne getirilen Mark Malloch Brown’dan boşalan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlığı için, üye 191 ülkeye bir mektup yazarak aday göstermelerini istemişti.

Mart’ta biten aday gösterme süresinin ardından 13 ülke Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı başkanlığına talip oldu. Genel Sekreter Kofi Annan’ın yaptığı ilk elemeyle adayların sayısı altıya indirildi. Son üçe giren adaylar arasında Kemal Derviş'in de ismi vardı. Bu noktadan sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan bizzat üç adayla görüştü ve nihai kararını verdi. Kalkınma programı başkanlığı için Türkiye’yle birlikte son üçe kalan diğer ülkeler Norveç ve Japonya'ydı.

166 ülkede faaliyet gösteren, Programın başkanının görevi aday ülkelere kalkınma konusunda bilgi, kaynak ve deneyim sağlamak, ayrıca BM içinde diğer daireler arasında kalkınma konusunda koordinasyonu gerçekleştirmek. Genel Sekreter Kofi Annan’ın sözcüsü Stephane Dujarric, Annan’ın Derviş’e olan güvenini şu sözlerle ifade etti:

“Genel Sekreter, Kemal Derviş’in, halefi Malloch Brown’ın başarılı reformlarının üzerine yenilerini bina edeceğine tam olarak güven duyduğunu söyledi ve Derviş’in, Kalkınma Dairesi’nin küresel kalkınma hedefiyle kriz yönetimi konularında kritik bir rol oynayacağını vurguladı.”

Kemal Derviş’in görevinin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından da onaylanması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG