Erişilebilirlik

Irak'ta 24 Saatte 22 Kişi Öldürüldü


Son bombalı saldırılarda toplam 22 kişi ölürken Kuzeydeki boru hattına tekrar sabotaj yapıldı.

Bağdat’ta Şii bir camiye bomba yüklü iki araçla düzenlen saldırı sonucu 15 kişi öldü – 60 kişi de yaralandı. Ölenlerin çoğu, ilk saldırıda yaralananlara yardım etmeye çalışan kişiler.

Tikrit’teki polis akademisine düzenlenen saldırıdaysa, 4’ü polis 6 kişi öldü.

Bu arada Amerikan birliklerinin Bağdat ve çevresinde yaptığı baskınlarda direnişçi oldukları sanılan 41 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan, geçen hafta düşürülen helikopterle ilgili olarak 4 kişinin daha yakalandığı açıklandı. Olayla ilgili olarak daha önce de 6 kişi tutuklandı.

Füzeyle düşürülen sivil helikopterde 7’si Amerikalı olmak üzere 11 kişi ölmüştü.

"ABD Baskı Yapıyor" İddiası

Washington’un hükümeti oluşturma konusunda ortaya çıkan siyasi açmazı çözmeleri için Iraklı politikacılara baskı yaptığı iddia edildi.

New York Times gazetesi, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Cuma günü Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye telefon ederek, bir an önce hükümeti kurmalarını istediğini yazdı.

Gazete, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile Rice’ın, devlet başkan yardımcılığına seçilen Şii politikacı Adil Abdül Mehdi’yle Beyaz Saray’da yaptıkları görüşmede de aynı konuda ısrarcı olduklarını bildirdi.

Amerikalı yetkililer, resmi açıklamalarında Irak’ta hükümetin Washington’un müdahalesi olmaksızın kurulmasını tercih ettiklerini söylüyor.

Irak’ta, seçimlerden bu yana üç ay geçmesine rağmen hükümet kurma çalışmaları hala olumlu sonuç vermiş değil.

XS
SM
MD
LG