Erişilebilirlik

Suriye'nin Lübnan'daki Varlığı Bugün Noktalanıyor


Suriyeli istihbarat görevlileri, Lübnan’ın Bekaa Vadisindeki merkezlerinden ayrılarak Şam’a döndü. Böylece, Suriye’nin Lübnan’ın siyasi yaşamındaki 29 yıllık varlığı noktalanmış oldu. Bugün Beyrut’ta düzenlenecek resmi törenden sonra, geride kalan son Suriye askerlerinin de ülkeden ayrılacağını açıklandı.

Suriye'nin Lübnan’daki Askeri İstihbarat Dairesi Başkanı Tuğgeneral Rüstem Gazali’nin katılacağı törenden sonra 300 asker de ülkelerine dönecek. Şam hükümeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin geçen yıl aldığı karar çerçevesinde Lübnan’daki 14 bin askerini 30 Nisan’a kadar tümüyle çekme sözü vermişti.

Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri’nin 14 Şubat’ta öldürülmesinin de Suriye birliklerinin geri çekilmesinde etkisi oldu. Hariri, Suriye’nin ülkesindeki askeri varlığına karşı çıkmasıyla tanınıyordu. Suikastte Suriye’nin parmağı olduğu yolundaki iddialar Şam hükümetini zor durumda bıraktı, Birleşmiş Milletler ve birçok ülkenin baskısı, çekilme sürecini hızlandırdı.

Hariri’nin öldürülmesi Birleşmiş Milletler tarafından da soruşturuldu. Ancak Genel Sekreter Kofi Annan, soruşturmayla ilgili raporun açıklanmasını erteledi. Annan, geçen hafta, Suriye’nin talebi üzerine raporun geri çekilme işlemi tamamlandıktan sona açıklanacağını duyurmuştu.

Çekilme sürecinin tamamlanma aşamasına gelmesi İsrail tarafından da memnunlukla karşılandı. Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Suriye askerlerinin geri çekilmesinin Lübnan’la barışın yolunu açtığını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı ülkesiyle Lübnan arasında barış sağlanması için artık hiçbir engel kalmadığını söyledi ve yakında yeni bir barış planı sunacağını açıkladı. İsrail’le Lübnan arasında yapılacak muhtemel görüşmelerde en ciddi sorun Hizbullah’ın durumu olacak. Lübnan merkezli örgüt Lübnan’ın güney sınırından sık sık İsrail’e ateş açıyor. Amerika ve İsrail açısından Hizbullah bir terörist örgüt. Lübnanlılar ise özellikle Müslüman Lübnanlılar, Hizbullah’ı siyasi bir oluşum olarak görüyor ve İsrail askerlerinin güney Lübnan’dan çekilmek zorunda kalmasını Hizbullah gerillalarının başarısına bağlıyor.

XS
SM
MD
LG