Erişilebilirlik

Green Day ve Son Albümü American Idiot


Amerika’da tarzını alternatif rock’tan, pop’a değiştiren gruplarından biri olan Green Day, 70’lerin punk müziğini 90’lara taşıdı. Grubu, Kaliforniya’lı arkadaşlar Billie Joe Armstrong ve Mike Drint 14 yaşındayken kurmuş. 1989 yılına kadar baterist Al Sobrante de gruba katılmış ve Green Day ismi verilmiş.

1990’larda dinleyici kitlesi gittikçe büyüyen Green Day’in 1994 baharında çıkan Dookie albümü büyük ilgi topladı ve Basket Case parçası haftalarca Top 10 listelerinde kaldı. 10 milyondan fazla satan albüm, 1994 yılında En İyi Alternatif Müzik Dalında Grammy Ödülü kazandı.

1995’te çıkan Insomniac albümü de başarılı olmasına rağmen hiçbir single’ı hit olamadı. 1996’da yoruldukları gerekçesiyle Avrupa’da yapacakları konser turnesini iptal eden grup, 1997’de Nimrod’u ve 3 yıl sonra da Warning albümlerini çıkardı. Grup 2004 yılında da American İdiot albümünü çıkardı.

Green Day grubunun son albümü American İdiot da tüm dünyada büyük ilgi gördü. Geçtiğimiz yıl 7 dalda Grammy müzik ödülüne aday olan Green Day, ödül töreninden en iyi rock albümü ödülüyle ayrıldı. American Idiot albümü, eleştirmenler tarafından canlı bir albüm olarak nitelendi.

Grubun ayrıca politik olaylara tepkilerini şarkılarında dile getirmeleri nedeniyle Amerikan kültürüne büyük etkisi olduğunu öne süren eleştirmenler, bu albümün Amerikalılara, yaşantıları konusunda ne olursa olsun bir şeyler yapmaları yolunda bir çağrı olarak görüyor.

XS
SM
MD
LG