Erişilebilirlik

24 Nisan'a Doğru Erivan'da Hava


Ermenilerin 1915 olaylarının soykırım olarak tanınması girişimi, olayların yıldönümü olan 24 Nisan tarihi yaklaştıkça yoğunluk kazanıyor. 30’u aşkın Amerikalı senatör ve 175 Temsilciler Meclisi üyesi, Başkan Bush'tan, 24 Nisan'da yayımlayacağı mesajda ''soykırım'' ifadesini kullanmasını istedi. Bu talebi içeren mektup Beyaz Saray'a gönderildi.

Ermeni lobisinin girişimiyle geçen yıl Nisan ayında da Bush'a benzeri bir mektup gönderilmişti.

Bush'a gönderilen mektupların altında imzası bulunan Senatörler arasında Demokrat Parti'den John Kerry, eski başkanın eşi Hillary Clinton, Joe Lieberman, Sam Brownback, Barak Obama, Joe Biden, Paul Sarbanes, Edward Kennedy ve Cumhuriyetçi Parti Minnesota Senatörü Norm Coleman gibi isimler yer aldı.

Başkan Bush geçen yıl 'soykırım' ifadesi yerine 'trajedi' sözcüğünü kullanmıştı.

Soykırım iddialarının tanınması yönünde bir karar tasarısının Temsilciler Meclisi’nde oya sunulmasının ise ileri bir tarihe bırakıldığı bildiriliyor.

Bu arada, Amerika’daki Türkler, Ermenilerin bu girişimlerine karşılık 24 Nisan tarihinde Beyaz Saray önünde ''karşı protesto'' gösterisi düzenleyecek. Ermeni asıllı Amerikalılar ise 18 Nisan’dan beri toplam 90 saat sürecek ve 24 Nisan’da noktalanacak gösterilerini Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde yapıyorlar.

Öte yandan Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Türkiye'nin tarihiyle yüzleşerek 1915 olaylarını ''soykırım'' olarak tanıması çağrısını yineledi.

Türkiye'de ise Harp Akademileri Komutanlığı'nda yıllık değerlendirme konuşması yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Erivan yönetiminin tutumunun kaygı verici olduğunu, Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkilerini normalleştirme arzusunda olduğunu söyledi.

Bu gelişmeler yaşanırken Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Dışişleri Bakanlığı’nın organize ettiği, 1915 olaylarının yıldönümünü anma etkinlikleri yapılıyor. Toplantıya Türkiye’den de küçük bir yazar ve akademisyen grubu katılıyor.

Erivan’da bulunan NTV muhabiri Mete Çubukçu, toplantıya ve Ermenistan’daki atmosfere ilişkin notlarını radyomuza aktardı. Çubukçu ile Fuat Kozluklu konuştu. Söyleşiyi dinlemek için yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayın.

XS
SM
MD
LG