Erişilebilirlik

'Ermeni İddiaları Konusunda Türkiye Gerekeni Yaptı'


Türkiye, 24 Nisan öncesinde Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Amerikan yönetimi nezdinde her türlü girişimde bulunduğu görüşünde. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 Nisan’da Amerikan Kongresi’nde soykırım iddiaları konusunda yapılacak toplantıyla ilgili, “Amerika ile bu konuda atılması gereken bütün adımlar atılmıştır” dedi.

Bu Pazar günü, yani 24 Nisan tarihinde Ermeni soykırımı iddialarının 90. yıldönümü nedeniyle özellikle Amerika’daki Ermeni lobileri çalışmalarını yoğunlaştırırken, Türkiye’den de soykırım iddialarıyla ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Dün akşam Afganistan ziyareti dönüşü Esenboğa havaalanında bir gazetecinin, “24 Nisan’da Amerikan kongresi’nde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili toplantı yapılacak. Bu toplantı öncesinde Amerikan yönetimiyle temasınız olacak mı?” sorusunu yanıtladı.

Ermeni soykırımı iddialarının gündemde bu kadar fazla tutulmasını yersiz bulduğunu da belirten Erdoğan, “Süreci ciddi tutmamız önemli, ama olayları olduğundan fazla büyütmemek lazım” diye konuştu.

Bu konuda Meclis’in de gerekli adımları attığını hatırlatan Erdoğan, Ermenistan Devlet Başkanı Rober Koçaryan’dan kendisine gelen bir yanıt olmadığını da söyledi. Başbakan Erdoğan Koçaryan'a bir mektup göndererek, 1915 dönemine ait gelişme ve olayları incelemek amacıyla ortak bir komisyon kurulması teklifinde bulunmuştu. Koçaryan’dan Erdoğan’a henüz bir yanıt gelmese de, Ermenistan devlet başkanı dün yaptığı bir açıklamada, ülkesinin Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için hiçbir önkoşulu olmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan’a Yunanistan’da bir grup Ermeni’nin Türk bayrağını yakma girişimine ilişkin görüşleri de soruldu. Erdoğan bu soruya, “Bu Yunanistan’daki bir grup Ermeni’nin kendi tinetini gösteriyor. Üzerinde çok fazla durmayı, ülkemizin şanına yakıştırmıyorum” cevabını verdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın gerekli girişimlerde bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, kendisinin de Yunanistan Başbakanı’yla temas kurabileceğini söyledi.

Bu arada Polonya meclisi’nin geçtiğimiz Salı günü 1915 yılındaki olayları soykırım olarak tanıma kararının Dışişleri Bakanlığı’nca kınanmasının ardından, Abdullah Gül’den de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Gül dün NATO Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısı için bulunduğu Litvanya'da, Polonya Meclisi'nin Ermeni soykırımıyla ilgili karara hazırlıksız yakalandığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Polonya Meclisi’nin kararını, “sorumsuz bir davranış” olarak nitelemişti.

XS
SM
MD
LG