Erişilebilirlik

'Soykırım'ı Tanıyan Polonya'ya Tepki


Polonya Meclisi’nin, Salı günü 1915 yılındaki olayları soykırım olarak tanımlaması Türkiye’de tepkiyle karşılandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Polonya Meclisi’nin kararının kınandığı ve reddedildiği belirtildi. Olayların çarpıtıldığının ve tek taraflı bir yaklaşımla "soykırım" olarak nitelendirilmesinin sorumsuz bir davranış olduğunun belirtildiği Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Polonya Meclisi'nin tarihi önerimizi kabul etmesi için Ermenistan hükümetine tavsiyede bulunmak yerine, olaylar hakkında tahrif edilmiş bilgilere dayalı bir karar alması Türk halkını derinden üzmüştür" ifadesi kullanıldı.

Yapılan açıklamada ayrıca, Polonya Meclisi’nin bu davranışının, Türk ve Polonya halkları arasında sekiz yüzyıla yakın bir süredir gelişen dostluk duyguları ile bağdaşmadığı belirtildi.

Bu Pazar günü yani 24 Nisan tarihinde Ermeni soykırımı iddialarının 90. yıldönümü nedeniyle özellikle Amerika’da artan lobi faaliyetlerine karşı, Türkiye de son zamanlarda çalışmalarına hız verdi.

Ankara’da konuyla ilgili son açıklama ise dün asker kanadından geldi. Harp Akademileri’nde yıllık değerlendirme konuşmasını yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök konuşmasında, Ermeni soykırımı iddialarına da değindi. Ermenistan’ın tutumunu “kaygı verici” olarak niteleyen Orgeneral Özkök, Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerini normalleştirmek arzusunda olduğunu söyledi. Asılsız soykırım iddialarının siyasi ve hukuki boyutunun Lozan anlaşmasıyla kapandığını söyleyen Genelkurmay Başkanı, Ermenistan’ın uluslararası temel hukuk kurallarına uyması gerektiğini de ifade etti. Genelkurmay Başkanlığı geçtiğimiz hafta Ermeni faaliyetleriyle ilgili bine yakın belgeyi, kamuoyuna açıklama kararı aldığını duyurmuştu.

Ayrıca geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde soykırım iddialarıyla ilgili genel bir görüşme yapılmış ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Meclis’teki konuşmasında, Başbakan Erdoğan’ın , Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan'a bir mektup göndererek 1915 dönemine ait gelişme ve olayları incelemek amacıyla ortak bir komisyon kurulması teklifinde bulunduğunu açıklamıştı.

Erdoğan’ın gönderdiği mektubun Koçaryan tarafından alındığı ve Ermenistan’ın Türkiye’nin ortak komisyon kurulması önerisine yanıtını bu haftasonuna kadar vereceği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG