Erişilebilirlik

BM'in Suriye'yle İlgili Raporu Açıklanmadı


Amerika Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, Suriye’nin Lübnan’dan çekilmesiyle ilgili hazırlanan raporun açıklanmasını ertelemesinin hayal kırıklığı yarattığını açıkladı.

Güvenlik Konseyi, Suriye’nin askerlerini Lübnan’dan çekmesi için bir karar almıştı ve rapor Şam’ın bu karara ne kadar uyduğunu belirlemek üzere hazırlanıyordu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Annan’ı telefonla arayarak raporun zamanında yayınlanmasının önemini vurguladığını söyledi:

“Genel Sekreterin kararının nedenini anlamak durumundasınız. Karar, hayal kırıklığı yaratmıştır. Erteleme için bir neden göremiyoruz. Ancak asıl üzerinde durulması gereken konuyu da gözden kaçırmıyoruz. Önemli olan Suriye’nin askerlerinin, istihbarat görevlilerinin Lübnan’dan çekilmesi ve bu ülkede seçimlerin düzenlenmesidir. Sanıyorum bu konuda bir gecikme söz konusu değildir ve bu yönde ilerlemektedir.”

Rapor dün kamuoyuna açıklanacaktı ancak Şam’ın talebi üzerine 26 Nisan’a ertelendi. Suriye, Mayıs ayına kadar askerlerini Lübnan’dan çekme sözü vermişti. Lübnan, ülkede hala bin kadar Suriye askerinin bulunduğunu bildiriyor. Amerikalı yetkililer, Mayıs ayında Lübnan’da düzenlenecek seçimler sırasında bu ülkede Suriyeli istihbarat görevlilerinin bulunmasının olumsuz etki yapacağını savunuyor.

XS
SM
MD
LG