Erişilebilirlik

Erdoğan Afganistan'a, Gül Litvanya'ya Gitti


Başbakan Erdoğan Afganistan’a gitti. Erdoğan bugün Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve eski Afganistan Kralı Muhammed Zahir Şah ile görüşecek.

Afganistan temaslarının ikinci gününde Uluslararası Güvenlik ve Yardım Gücü ISAF karargahını ziyaret edecek olan Erdoğan, burada NATO Afganistan Kıdemli Sivil temsilcisi Hikmet Çetin ve ISAF komutanı Korgeneral Ethem Erdağı ile görüşecek.

Türkiye ISAF’ın komutasını 13 Şubat tarihinde ikinci kez devralmıştı. Altı ay boyunca toplam 900 askerle Kabil'deki çokuluslu tugayda ve Kabil Havaalanı'nda görev yapan Türkiye’nin Ağustos ayında görevini İtalya’ya devretmesi bekleniyor.

Afganistan’daki Türk Askeri Birliği mensuplarıyla öğle yemeği de yiyecek olan Başbakan Erdoğan, bu ülkedeki Türk vatandaşlarıyla ve Afganistan’da yatırım yapan Türk şirketlerinin temsilcileriyle de bir araya gelecek.

Erdoğan: ' Avrupa Birliği süreci ile ilgili karar mekanizmaları farklıdır '

Afganistan’a hareketinden önce Esenboğa havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’a, yeni Papa seçilen Alman kardinal Ratzinger’in Türkiye’yle ilgili Avrupa Birliği karşıtı görüşleri hatırlatıldı . Erdoğan Ratzinger’in Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği aleyhtarı tutumunu “Avrupa Birliği süreci ile ilgili karar mekanizmaları farklıdır” sözleriyle değerlendirdi. Erdoğan ayrıca, Ratzinger’in şimdiye dek kişisel kanaatlerini dile getirdiğini ancak bundan sonra yapacağı açıklamaların farklı olabileceğine de dikkat çekti.

Yeni Papa, Türkiye’nin tarih boyunca, Avrupa’ya kıyasla, başka bir kıtayı temsil ettiğini iddia etmişti. Ratzinger, Türkiye’nin, Arap ülkeleriyle, kültürel bir kıta oluşturmasının daha isabetli olacağını söylemiş ve Avrupa Birliği yetkililerinin, Ankara’yla ilişkileri, yakın ve dostane ilişkilerle, sınırlı tutmalarını talep etmişti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Litvanya'ya Gitti

Başbakan Erdoğan bu sabah saatlerinde Afganistan’a hareket ederken, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Litvanya’ya gidiyor. Gül Litvanya’nın Vilnius şehrinde iki gün sürecek NATO dışişleri bakanları gayrıresmi toplantısına katılacak.

Bugün başlayacak toplantıda, 22 Şubat tarihinde Brüksel’de yapılan NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesinde alınan kararların uygulanması gözden geçirilecek.

NATO’nun siyasi rolünün güçlendirilmesi, Irak güvenlik güçlerine verdiği eğitim desteği ile Türkiye’nin komuta ettiği Afganistan’daki ISAF harekatı da masaya yatırılacak. NATO ve Avrupa Birliği ilişkileri ile NATO’nun Ortadoğu’daki barış sürecinde daha etkin rol alması da toplantının gündeminde.

Toplantı çerçevesinde ayrıca NATO-Rusya Konseyi ile NATO-Ukrayna Komisyonu gayri resmi toplantıları da yapılacak.

XS
SM
MD
LG