Erişilebilirlik

Papa Türkiye'nin AB Üyeliğine Karşı


Katolik dünyasının liderliğine Kardinal Joseph Ratzinger’in seçilmesi Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de memnuniyetle karşılandı. 16. Benedikt adını alan yeni Papa’ya belki de en fazla şüpheyle bakan ülke ise Türkiye. Bunun nedeni ise 16. Benedikt’in Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmamasından yana net bir tavır koymuş olması.

Brüksel’den yeni Papa’ya ilk kutlama mesajı Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından gönderildi. Barroso, mesajında 16. Benedikt’in Papa 2. Jean Paul’ün toplumlararası diayolog ve dünyada barış adına başlattığı süreci devam ettireceğine olan inancı dile getirdi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell Fontelles de Papa 16. Benedikt’in görevi süresince Katolik kilisesinin barış, toplumlararası dayanışma ve insan haklarına saygı alanında faaliyetlerine devam etmesini diledi.

Bu iyi dileklere karşın, gelecek döneme baktığımızda Türkiye’nin bu seçimden memnun olduğunu söylemek pek de mümkün değil. Bunun nedeni ise yeni Papa’nın Türkiye karşıtlığıyla tanınıyor olması. Avrupa’ya coğrafi açıdan değil kültürel açıdan yaklaşmayı tercih eden Papa, Türkiye’nin tarih boyunca başka bir kıtayı temsil ettiğini ve Avrupa’yla sürekli bir tezatlık içinde olduğunu düşünüyor.

Türkiye’nin Avrupa’ya alınmasının “zenginlik kaybı ve kültürün ekonomi lehine ortadan kaybolması” olacağı görüşünü savunan Papa, bunun yerine Türkiye’nin “kendi kültürüne uygun” komşu Arap ülkeleriyle, kültüre dayalı bir kıta oluşturabileceği düşüncesinde. Yeni Papa’nın bir başka özelliğini ise Türkiye’yi Avrupa Birliği içinde görmek istemeyen çevrelerin kullandığı “özel ortaklık” konseptinin de fikir babaları arasında bulunması oluşturuyor. Avrupa Anayasası’na “Hıristiyanlık” ibaresini koydurabilmek amacıyla büyük çaba harcayan isimlerin başında gelen 16. Benedikt liderliğindeki bir Vatikan’ın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin gündeme geleceği aşamada olumsuz etki yaratma riski oldukça yüksek. Vatikan, Türkiye’nin üyeliğinin önündeki en büyük engellerden bir olarak görülen Avrupa kamuoyunu etkileme potansiyeli taşıyor. Vatikan’dan gelecek olası bir olumsuz mesajın gerek üye devletlerin üst kademelerinde gerekse sokaktaki halk arasında kulak ardı edilme ihtimali neredeyse sıfıra yakın olarak görülüyor. AB Komisyonu yetkilileri de daha 2003 yılında verdikleri mesajlarda “Vatikan’ı ikna etmezseniz işiniz zor” ifadelerini kullanmışlardı.

XS
SM
MD
LG