Erişilebilirlik

Kıbrıs Seçimleri Bakanlar Kurulu'nda


Mehmet Ali Talat’ın Kuzey Kıbrıs’ın yeni Cumhurbaşkanı seçilmesi, bugün başkent Ankara’da iki önemli toplatıda ele alınıyor.

Bakanlar Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında, adadaki seçimlerin ardından Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği düzleminde nasıl ele alınacağının ve nasıl bir çözüme gidileceğinin değerlendirilmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim’den önce adada bir çözüme gidilmesi yönündeki kararlılığını sıklıkla dile getiren Ankara, Mehmet Ali Talat’ın Kuzey Kıbrıs’ın yeni cumhurbaşkanı seçilmesinden memnun.

Talat, Avrupa Birliği üyeliğine olumlu yaklaşımı ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini öngören Birleşmiş Milletler planına verdiği destekle tanınıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda ele alınan Kuzey Kıbrıs cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları, öğleden sonraysa, Cumhurbaşkanı Sezer başkanlığında toplanacak Milli Güvenlik Kurulu’nda değerlendirilecek.

Her iki toplantıda da, adadaki seçim sonucundan duyulan memnuniyetin dile getirilmesi bekleniyor.

İki ayda bir toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda ele alınacak bir başka konuysa, Mersin’deki bayrak yakma girişimiyle başlayan ve son zamanlarda artan toplumsal olaylar. Geçtiğimiz hafta devletin zirvesinden ve Genelkurmay başkanlığı’ndan konuyla ilgili açıklamalar gelmiş, topluma soğukkanlı olması ve kışkırtmalara kapılmaması yönünde mesajlar verilmişti.

Çankaya Köşkü’nde yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısının bir diğer gündem maddesi ise enerji güvenliği.

Enerji Bakanı Hilmi Güler’in de katılacağı toplantının bu bölümünde, yaz aylarında faaliyete geçmesi planlanan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı başta olmak üzere petrol konusunda Ortadoğu’daki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

Kurul toplantısında ayrıca, Ermeni soykırım iddiaları ve buna karşı geliştirilen yeni politikalar, Türkiye - Amerika ilişkileri, PKK’nın siyasallaşma faaliyetleri ve Avrupa Birliği ile ilişkiler de masaya yatırılacak.

24 Nisan’daki Ermeni soykırımı iddialarının 90. yıldönümü nedeniyle çalışmalarını hızlandıran Türkiye, geçtiğimiz hafta soykırım iddialarının araştırılması için, Ermenistan’la ortak komisyon kurulmasını önermişti.

Genelkurmay Başkanlığı da arşivlerinde bulunan 1914-1918 yılları arasındaki dönemde Ermeni faaliyetleriyle ilgili 1000’e yakın belgeyi yayınlayacağını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG